VIDEO Chvíľa, keď mladík nechal v metre bombu, zachytená kamerami. Hrozil ďalší masaker

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)
    Zábery z bezpečnostných kamier, ktoré uverejnil denník the Independent, ukazujú, ako na stanici Londons Bridge z vagóna metra vystupuje mladík s dlhšími vlasmi. Za sebou nechal ruksak plný výbušnín, ktorý mal spôsobiť čo najväčšie škody. Len šťastná zhoda okolností predišla obrovskej tragédii, ktorá hrozila, ak by podomácky vyrobená bomba skutočne vybuchla. 
     
    Časovač na zariadení, ktoré malo zabíjať, bol nastavený tak, aby nálož vybuchla na linke metra Jubilee o 13 minút po odchode Damona Smitha. Mladík mal v čase incidentu z 20. októbra 2016 len 19 rokov a súd uvoľnil informácie aj videozáznam z jeho činu len tento týždeň. 
     
    Po umiestnení nálože vo vagóne metra Smith preukázateľne zmenil svoje oblečenie a po prezlečení išiel na univerzitu. Jeho plán však nevyšiel, lebo budík za dve libry z miestneho supermarketu nespustil rozbušku. 
     
    Smith má Aspergerov syndróm a v minulosti si vytlačil článok od al-Káidy s názvom Urob si bombu v kuchyni svojej matky a robil si poznámky zeleným perom. Zelená je farbou islamu, o ktorý sa tento mladík obvinený z pokusu o atentát podľa prokuratúry zaujímal rovnako ako o zbrane a výbušniny. Zoznam z návodu teroristov na výrobu bomby našli vyšetrovatelia v jeho tablete. 
     
    Smith sa podľa prokuratúry zaujímal aj o strojcov útokov v Paríži z roku 2015. 
     
    (zdroj: independent.co.uk)
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -