VIDEO Čaputová vystúpila so správou o stave Slovenska. Nevracajme sa do stavu pred koronou, je hlavné posolstvo

    0
    Prezidentka SR Zuzana Čaputová vystupuje so Správou o stave Slovenskej republiky. (Autor: TASR)

    „Ak by som mala na začiatku správy o stave republiky predoslať posolstvo, tak bude znieť: Nevracajme sa do stavu spoločnosti pred koronou,” začala prezidentka Čaputová.

    Pandemická hrozba ukázala, že v krízovej situácii sú ľudia na Slovensku schopní prejaviť podporu a spolupatričnosť. Najväčšou snahou by v súčasnosti malo byť zachovanie súdržnosti. Je tu však opačná tendencia – uviedla prezidentka Čaputová vo svojej správe.  Poukázala pritom na hlasy volajúce po zmene právnej úpravy v rôznych kultúrno-etických témach.

    Dôkladné prehodnotenie školských osnov bude podľa  prezidentky nevyhnutným dôsledkom skúsenosti z vyučovacieho procesu počas krízy. Vyzdvihla šikovných učiteľov, ktorí napriek prekážkam našli spôsob výučby. Poukázala tiež na rozdielne šance pre deti, ktoré závisia od ekonomickej situácie rodín. Treba to podľa nej riešiť.
     
    Foto: TASR
     
    Medzi zásadnými otázkami prezidentky  bola aj  táto: Ako je možné, že až tragická smrť dvoch mladých ľudí a jej vyšetrovanie priniesli odhalenia o zneužívaní moci na súdoch a prokuratúre?
     
    Kríza ukázala nepripravenosť verejnej správy zvládnuť v krátkom čase nároky tejto situácie. Ukázalo sa to pri poskytovaní ekonomickej pomoci podnikateľom a zamestnancom, ktorí utrpeli škody prijatými opatreniami.
     
    Podľa prezidentky Čaputovej úspešnosť tejto pomoci mala spočívať v rýchlej schopnosti dostať ju k tým, ktorí ju naozaj potrebujú. Že sa to v dostatočnej miere neudialo, nebolo podľa prezidentky spôsobené neochotou vlády a štátnych zamestnancov, ale celkovým stavom slovenskej administratívy. Čaputová preto upozorňuje, že treba dobudovať efektívnu infraštruktúru pomoci, ktorej úspech nebude stáť na náročnej administratíve.
     
    Kríza ukázala nepripravenosť verejnej správy zvládnuť v krátkom čase nároky tejto situácie. Ukázalo sa to pri poskytovaní ekonomickej pomoci podnikateľom a zamestnancom, ktorí utrpeli škody prijatými opatreniami.
     
    Prezidentka Zuzana Čaputovávyhlásila, že úspešnosť tejto pomoci mala podľa nej spočívať v rýchlej schopnosti dostať ju k tým, ktorí ju naozaj potrebujú. Že sa to v dostatočnej miere neudialo, nebolo podľa prezidentky spôsobené neochotou vlády a štátnych zamestnancov, ale celkovým stavom slovenskej administratívy. Čaputová preto upozorňuje, že treba dobudovať efektívnu infraštruktúru pomoci, ktorej úspech nebude stáť na náročnej administratíve.
     
     
     
    - Reklama -