VIDEO Byt za 119 eur, auto za stovku či ďalšie dve stovky do každej rodiny. Kollárovci predstavili týchto deväť priorít

    0
    Boris Kollár (Autor: TASR)

    Líder Sme rodina Boris Kollár hovorí, že strana sa chce na ľudí pozerať “cez srdce” a nie “cez peňaženku”.

    “Politici tu teraz hrajú na obyčajných ľudí divadlo. Pozerajú sa len na to, ako ich dobre okradnúť a dostať ich do nepríjemností. Neostáva pre tých ľudí nič. My nechceme ísť takýmto spôsobom,” uviedol Kollár.

    Podpredseda hnutia Peter Pčolinský predstavil deväť hlavných programových priorít. Sme rodina chce dať 200 eur do každého rodinného rozpočtu. Chce zaviesť aj verejnú dopravu zdarma pre stredoškolákov.

    “Máme tu pre žiakov dopravu zadarmo na železniciach, ale nikto nemyslel na deti, ktoré nemajú prístup k železniciam, ale iba k autobusovej doprave,” vysvetlil Pčolinský.

    Ďalším bodom je aj právo na štátny nájomný byt od 119 eur na mesiac. Hnutie chce aj zrušiť doplatky na lieky pre deti a dôchodcov a pridať ženám 30 eur k dôchodku na každé ich dieťa.

    Pčolinský tiež pripomenul, že Sme rodina sa aj naďalej chce zaoberať exekučnou amnestiou. Hnutie chce, aby štát prenajímal autá za 100 eur mesačne pre každú rodinu, a prispieť chce aj žiakom základných škôl sumou 100 eur na pomôcky.

    Sme rodina má zahrnuté vo svojom programe aj dorovnanie príjmu pre ženy na materskej dovolenke.

    “Program bol konzultovaný s rôznymi stavovskými organizáciami, odborármi, profesijnými združeniami a ekonómami,” povedal Pčolinský.

    Člen a ekonomický expert hnutia Sme rodina Štefan Holý vysvetľuje, že väčšina vecí, ktoré navrhujú, je financovaná na báze kapitalizácie budúcich výnosov.

    “Žiadnym spôsobom nezaťažujú štátny rozpočet, naopak, vytvárajú zdroje, ktoré sa cez rôzne multiplikátory dostávajú naspäť do rozpočtu verejnej správy,” podotkol Holý.

    Zároveň vysvetlil, že tieto návrhy posilňujú verejné financie a nekladú žiadny nárok na ne.

    Dane sa podľa neho zvyšovať nebudú. “Kľúčom k takému finančnému modelu je vyňatie niektorých štátnych podnikov z rozpočtu verejnej správy,” skonštatoval.

    Sme rodina bude budúci týždeň rokovať o kandidačnej listine

    Hnutie Sme rodina má pripravených 150 ľudí, ktorí budú na kandidačnej listine. Na budúci týždeň predsedníctvo hnutia rozhodne o tom, z akého miesta budú jednotliví členovia kandidovať.

    Povedal to líder hnutia Boris Kollár v sobotu po programovej konferencii. On by mal podľa vlastných slov kandidovať z prvého miesta.

    Zostavovanie kandidátky bude Kollár riešiť aj s krajskými predsedami. Podľa jeho slov chce urobiť vyváženú kandidátku.

    “Chceme, aby sa na tie lepšie miesta dostali ľudia, ktorí najviac pracovali a boli prospešní pre naše hnutie aj v regiónoch,” povedal. Hnutie chce podľa lídra spraviť kandidátku spravodlivo.

    Politické strany, hnutia a koalície musia podať návrh kandidačnej listiny do parlamentných volieb najneskôr do 1. decembra 2019.

    Vyplýva to zo zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Deň volieb vyhlásil predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) na 29. februára 2020.

    - Reklama -