VIDEO Bum, prásk. Ukrajinci rozmlátili ruské banky

    0
    Demonštrujúci nacionalisti zaútočili na pobočky dvoch ruských bánk v Kyjeve (Autor: ReproFoto: YouTube)

    Kyjev sa stal svedkom ďalších nepokojov, keď počas druhého výročia ukrajinskej revolúcie zaútočili ukrajinskí nacionalisti na dve pobočky ruských bánk v centre mesta. Demonštranti hádzali kamene do výloh a zničili vybavenie pobočiek Alfa Bank a Sberbank. Cieľom ich útokov sa stali aj kancelárie holdingovej spoločnosti najbohatšieho Ukrajinca Rinata Achmetova. Polícia nezasiahla.

    V sobotu totiž prebehlo druhé výročie najkrvavejšieho dňa ukrajinských protestov, pri ktorom zahynulo viac ako päťdesiat osôb. Situácia sa potom vystupňovala do revolúcie a konfliktu, ktorý už stál vyše 9 000 ľudských životov.

    Pokoj zbraní, na ktorom sa zúčastnení zhodli už pred rokom, je však pravidelne porušovaný a Kyjev viní Rusko z podpory rebelov, rovnako ako Moskva Kyjev z nedostačujúcich pokusov zaviesť na východe Ukrajiny väčšiu autonómiu a usporiadať regionálne voľby.

    Najviac sú celou situáciou pobúrení ukrajinskí nacionalisti, ktorí vinia vládu, že sa nesnaží bojovať proti korupcii a zavádzať sľúbené reformy. „Potrebujeme tretí Majdan,“ povedal Nikolai Kokhanovsky, šéf Organizácie ukrajinských nacionalistov. Nové protesty by podľa neho dokázali „odstrániť túto skorumpovanú vládu a proruských oligarchov, ktorí zradili našu revolúciu dôstojnosti“.

    „Rusko a oligarchovia sú až do konca života vinní za to, že situácia na Ukrajine je len horšia a horšia,“ povedal dvadsaťjedenročný demonštrant Ruslan Tymchuk, odetý do moskáčov a v ruke držiaci bejzbalovú palicu.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    Na webe sa medzitým objavilo video, v ktorom skupina maskovaných ľudí s ukrajinskými vlajkami, tyčami a kamerami ničí vybavenie bankovej pobočky Alfa Bank. Dokonca aj kvety utŕžili úder tyčou.

    autor: spa

    - Reklama -