VIDEO Bruselský masaker: Zranení aj Slováci. Hrozia ďalšie útoky. Jeden z útočníkov je na úteku. Vieme, kde zistíte, či sú vaši blízki v poriadku

    0
    Situácia po útoku na bruselskom letisku Zaventem (Autor: SITA)

    Brusel sa dnes prebudil do šoku. Ľudí ráno privítala desivá správa o dvojici výbuchov na letisku Zaventem. Explózie pripravili o život 14 ľudí a desiatky ďalších zranili. Celé letisko evakuovali a uzavreli. Všetky prílety aj odlety sú až do zajtrajšieho rána zrušené. Belgická prokuratúra potvrdila, že výbuchy mali na svedomí samovražední atentátnici. Minimálne dvaja z nich sa odpálili, ale ich tretí komplic je údajne stále na úteku a pátra po ňom polícia. Mesto je absolútne uzavreté bezpečnostnými zložkami.

    Brutalita teroristov

    Podľa najnovších informácií, ktoré unikli z policajného vyšetrovania, použili atentátnici najmenej v jednej z bômb oceľové črepiny alebo klince, aby tak výbuch spôsobil väčšie škody a zranenia. „Niektoré obete majú v telách zabodnuté klince, to naznačuje, že útočníci k bombe pripevnili ďalšie kovové časti a šrapnely,“ povedal riaditeľ Univerzitnej nemocnice Gasthuisberg pre spravodajský kanál VTM.

    VIDEO Zdesenie ľudí po útokoch na letisku

    Strach v uliciach

    Evakuácia sa netýka len priestorov bruselského letiska Zaventem a jeho okolia. Bezpečnostné zložky evakuovali ľudí aj z troch autobusových staníc. Po masakri na letisku, ktorý polícia vyšetruje ako teroristický čin, otriasli výbuchy aj bruselským metrom. Explózia sa ozvala zo stanice Maelbeck, kde podľa polície prišlo o život najmenej 20 ľudí a vyše 50 ďalších utrpelo zranenia.

    Hrozivé teroristické útoky z dnešného rána začali okamžite po uverejnení riešiť takmer všetky štáty nielen v Európskej únii. Izrael preventívne zakázal pristávať všetkým letom z Belgicka ešte skôr, ako bruselské úrady zakázali prílety aj odlety z letiska Zaventem.

    VIDEO Situácia po teroristických útokoch na letisku Zaventem

    Neváhali ani Holanďania, ktorí krátko po výbuchoch odštartovali prísne hraničné kontroly aj na železničných spojeniach s Belgickom. Podľa holandského ultrapravicového politika Geerta Wildersa je bezpečnosť jeho krajiny na prvom mieste. „Bezpečnosť Holandska je dôležitejšia ako čokoľvek iné,“ uviedol Wilders v reakcii na bruselský masaker.

    VIDEO Pyrotechnici v uliciach Bruselu

    Prísne kontroly, ktoré zaviedli Holanďania na železničných spojeniach s Belgickom, nie sú v Európe po samovražedných atentátoch žiadnou výnimkou. Podobné kroky urobili aj nemecké úrady, ktoré sprísnili kontroly nielen na hraniciach s Belgickom. Rovnako sa Nemci zachovali aj v prípade kontrol na hraničných priechodoch s Francúzskom, Holandskom a Luxemburskom. Belgické spravodajské služby a polícia pátrajú údajne po viacerých podozrivých. Najmenej jedného z nich zachytili bezpečnostné kamery na letisku Zaventem. Ide údajne o muža v bielej bunde, ktorého vidieť aj na obrázku nižšie. Či sú spolupáchateľmi aj zvyšní dvaja muži na fotografii, ktorá obletela sociálnu sieť Twitter, nie je zatiaľ jasné.

    Svet v šoku

    Hrozby samovražedných atentátov a teroristických útokov sú v Bruseli, zdá sa, stále reálne. Polícia totiž objavila podozrivý balíček aj neďaleko Kráľovského paláca v Bruseli. Prezident Európskej rady Donald Tusk predpoludním uviedol, že dnešnými útokmi dosiahli teroristi nové dno. „Som zdesený z bombových útokov na letisku Zaventem a v Európskej štvrti Bruselu, ktoré stáli život niekoľko ľudí a ďalší utrpeli zranenia. Vzdávam úprimnú sústrasť príbuzným a priateľom obetí. Týmito útokmi dosiahli teroristi nové dno v službách nenávisti a násilia,“ uviedol Tusk v reakcii na masaker v Bruseli.

    VIDEO Krátko po výbuchu v bruselskom metre

    Podľa vyjadrenia úradu nemeckej kancelárky Angely Merkelovej musíme byť solidárni. „Odsúdeniahodné útoky v Bruseli by nás mali spojiť v solidarite s obeťami i v odhodlaní voči teroristom,“ uviedol hovorca nemeckej kancelárky, ktorá je terčom celoeurópskej kritiky za politiku „otvorenej náruče“ voči migrantom.

    Kondolencie však neprichádzajú len z okolitých krajín a Európskych inštitúcií, ale aj z ďalekého Ruska či Spojených štátov. „Boj proti tomuto zlu (terorizmu) si vyžaduje najvyššiu úroveň medzinárodnej spolupráce,“ uviedol na margo bruselských útokov ruský prezident Vladimir Putin.

    Svoju predvolebnú kampaň zameranú aj proti migrantom nezabudol priživiť ani nádejný kandidát republikánov na post amerického prezidenta Donald Trump. „Pamätáte si, aký nádherný a bezpečný bol Brusel. Už to tak nie je, je to iný svet. USA musia byť ostražité a rozumné,“ varoval Trump.

    Európski politici sa zhodujú, že nenávisť a náboženská nevraživosť nesmú ohroziť jednotu Európskej únie. „Nemôžeme dovoliť, aby v Európe prevážil strach, náboženská nenávisť a rasizmus,“ uviedol po útokoch Alexis Tsipras. Zmieriť sa s útokmi na ciele v Európe odmieta Švédsko. „Je to útok na demokratickú Európu. Nikdy sa nezmierime s útokmi teroristov na naše otvorené spoločnosti,“ povedal švédsky premiér Stefan Löften po krvavých udalostiach v Bruseli.

    Teroristi útočia

    Polícia udalosti v Bruseli vyšetruje ako teroristické útoky a v rámci toho zvýšila bezpečnostné opatrenia na najvyšší štvrtý stupeň pohotovosti. Sprísnené bezpečnostné opatrenia platia nielen na letisku Zaventem, ale aj ďalších veľkých dopravných uzloch belgickej metropoly. Doprava sa dočasne zastavila a všetky vysokorýchlostné vlaky Eurostar majú pozastavené príchody aj odchody z Bruselu. Podľa najnovších správ z Belgického krízového centra sa doprava v Bruseli znova vracia k životu. Všetky železničné stanice sú znova funkčné, ale stráži ich polícia spolu s armádou.

    Krízové centrum vyzýva Belgičanov, aby komunikovali cez alternatívne komunikačné kanály, pretože telefónna sieť je preťažená. „Netelefonujte. Píšte textové správy alebo používajte sociálne siete. Sieť je preťažená,“ prosí ľudí Belgické krízové centrum. Podľa spravodajského portálu Mail Online zatkla polícia neďaleko stanice metra Maelbeck dvojicu podozrivých osôb. Pre obavy o bezpečnosť evakuovali úrady aj jadrovú elektráreň. „Polícia evakuovala jadrovú elektráreň Tihange,“ uviedla belgická spravodajská sieť VTM. Správy sa však nakoniec nepotvrdili a elektráreň uviedla správu na pravú mieru, keď vyhlásila, že jej „zamestnanci pracujú vo víkendovom režime“, ale neboli evakuovaní.   

    V pohotovosti však nie sú len belgické bezpečnostné zložky, ktoré majú na starosti ochranu obyvateľstva, ale aj samotní Belgičania. Ľudia v Bruseli si po masakroch pomáhajú, ako vedia. Ponúkajú pomoc pri prevoze príbuzných aj ďalších každodenných povinnostiach, ktoré sú pre ochromenú dopravu takmer nesplniteľné. „Ak sa niekto z mojich priateľov zasekol v Bruseli a potrebuje pomoc s vyzdvihnutím detí zo školy v Hoeilaart alebo čímkoľvek, nech mi dá vedieť, vieme pomôcť,“ píše na sociálnej sieti Facebook jeden z jej belgických používateľov.

    V hlavnom meste Európy pracuje a študuje aj množstvo Slovákov. Podľa najnovších informácií medzi obeťami a zranenými ale nie sú občania Slovenska. Ako uviedol minister vnútra Robert Kaliňák, zranení sú ale Slováci, ktorí majú rakúske občianstvo.

    To, či sú vaši blízki v poriadku, si môžete overiť aj na stránke Facebooku, kde sa obyvatelia a návštevníci Bruselu registrujú, že sú v poriadku.

    Facebook – kontrola bezpečia, ÚTOK BRUSSELS BELGIUM

    VIDEO Vojaci v uliciach Bruselu po teroristických útokoch

    - Reklama -