VIDEO Belosi, ste arogantní, sebeckí a privilegovaní. Utláčate nás. Hanbite sa. Na internete sa šíri takéto video

    0
    Z videa "Ľudia po celom svete hovoria, čo to znamená byť biely" (Autor: Reprofoto, Youtube)

    Video s názvom „Farební ľudia z celého sveta reagujú na slovo biely,“ trvá tri minúty a jeho cieľom je zahanbiť bielych a prinútiť ich priznať si, že sa narodili do utláčateľskej rasy.

    Nebieli, väčšinou čierni respondenti, majú odpovedať, že čo si pod slovom „biely“ predstavujú. V odpovediach belochov obviňujú, že sú privilegovaní, arogantní, naivní, sebeckí, posadnutí mocou a všetkých chcú kontrolovať.

    Bieli muži sa „rochnia“

    Jedna z účastníčok tohto experimentu dokonca konštatuje, že bieli ľudia, ktorí sa „dobrovoľne a nehanebne rochnia vo svojom privilegovanom postavení,“ sú väčšinou muži. V klipe dokonca vystupuje aj dieťa, ktoré tvrdí, že bieli ľudia „väčšinou neuznávajú, čo sa stalo v minulosti,“ čím má pravdepodobne na mysli otroctvo. Fakty ako napríklad, že príslušníci každej rasy v minulosti vlastnili otrokov, že belosi prví otroctvo zakázali alebo to, že až do polovice 18. storočia bolo viac ako milión bielych kresťanských otrokov v zajatí Severoafričanov, sa nespomínajú.

    Až na konci videa jeden z respondentov vyjadrí naozaj nerasistickú myšlienku, že „nezáleží na tom, akú farbu pleti človek má“.

    Čo to znamená byť biely?

    Rasizmus je to len, keď…

    Video je iba posledným z príkladov nového typu rasizmu, ktorý na Západe šíri takzvaná regresívna ľavica. Týmto termínom začali nielen konzervatívni, ale aj mnohí liberálni a ľavicoví komentátori označovať stúpencov ľavicovej ideológie, ktorí sú ochotní tolerovať, či dokonca obhajovať xenofóbiu, predsudky a rasizmus príslušníkov menšín.

    Populárna americká televízna stanica MTV minulý rok odvysielala televízny program, v ktorom nútila belochov, aby priznali svoju „bielu vinu“. Program viedol nelegálny imigrant, ktorý sa snažil zahanbiť belochov za to, čo v Amerike spravili. Ľavicovo-liberálny časopis Salon vysielanie MTV vychválil ako niečo veľmi príjemné pre tých, ktorí sa „radi pozerajú na to, ako bieli ľudia plačú“.

    ParlamentnéListy.sk prednedávnom informovali, ako počas „Mesiaca čiernej histórie“ na amerických školách premietali video s názvom „Štrukturálna diskriminácia: Pretek nerovných príležitostí“. Video zobrazuje, ako na štarte bežeckej trate stojí štvorica súťažiacich, z ktorých dvaja sú belosi a dvaja Afroameričania. Zatiaľ čo dvojica bielych ľudí spokojne odštartuje, zvyšní súťažiaci majú pred sebou „stopku“ a belosi ich predbiehajú o niekoľko kôl, v ktorých si odovzdávajú stále viac a viac peňazí. Slová ako otroctvo, genocída či segregácia zaplavia divákov tohto videa hneď v úvodných sekundách, po štarte „pretekov nerovných príležitostí“. Rodičia študentov sa však sťažovali na to, že video z produkcie Fóra afroamerickej politiky zasieva medzi deťmi ešte väčšiu rasovú nenávisť a vytvára rozdiely na základe farby pleti, ktoré by mali byť už dávno minulosťou. Zarážajúce je, že v USA je vytvorený celý systém pozitívnej diskriminácie, ktorý ponúka špeciálne štipendiá a miesta na univerzitách pre černochov alebo Hispáncov. Obdobný prístup však voči bielym študentom neexistuje.

    Černosi: Video je rasistické

    Dobrou správou je, že najnovšie video obviňujúce bielych z arogancie a sebeckosti si získalo oveľa viac negatívnych ako pozitívnych reakcií. „Nie som biely, ale celá táto vec čierni verzus bieli mi už ide na nervy,“ znie jeden z komentárov pod videom. „Ako černoch považujem toto video za rasistické a hrozné,“ píše sa v ďalšom komentári.

    - Reklama -