VIDEO Barack Obama ohúril divákov: Našiel dva dôkazy, prečo mali Rusi prsty v Trumpovom víťazstve

    0

    Obama bol hosťom relácie The Daily Show moderátora Trevora Noaha. Išlo o jedno z posledných Obamových vystúpení vo funkcii.

    „Žijeme v jednom z najbláznivejších období v histórii,“ začal moderátor Trevor Noah debatu o volebnom víťazstve Donalda Trumpa a všetkom, čo po ňom nasledovalo. Najnovšou šialenou správou je vraj informácia, že ruskí hackeri zasahovali do amerických volieb, aby ich ovplyvnili v prospech Donalda Trumpa. Rozhovor sa natáčal v čase, keď sa správy o ruskom ovplyvnení amerických volieb začali na titulkoch médií ešte len objavovať, no aj napriek tomu mal prezident Obama vo veci jasno a vyjadroval sa veľmi kategoricky.

    Podľa prezidenta Obamu nie je ruská snaha ovplyvniť voľby „žiadnym prekvapením“. Pripomenul, že už mesiace pred voľbami hackeri napadli Demokratický národný výbor (DNC) – centrálu Demokratickej strany, strany prezidenta Obamu a porazenej kandidátky Hillary Clintonovej. „Už v októbri sme oznámili, že všetky naše spravodajské agentúry sa zhodujú v tom, že organizácie ovplyvňované ruským spravodajstvom boli zodpovedné za napadnutie a únik informácií z DNC.“ Snaha ovplyvniť voľby prostredníctvom hackerských útokov je preto podľa Obamu preukázaným faktom.

    Pripomenul, že Donald Trump vítal uniknuté e-maily z korešpondencie Hillary Clintonovej a pracoval s nimi vo svojej kampani. A teóriu vraj potvrdzujú aj dobré vzťahy, ktoré mal Trumpov tím s Moskvou. „Vidím veľmi jasné vzťahy medzi pracovníkmi kampane zvoleného prezidenta a Rusmi a aj to, že majú na mnoho otázok rovnaký pohľad,“ argumentoval dosluhujúci prezident.

    Snahy Moskvy ovplyvniť americké prezidentské voľby existovali podľa jeho slov vždy, už za čias Sovietskeho zväzu. Po tohtoročných voľbách sa vraj musia Američania veľmi rýchlo a veľmi intenzívne zamyslieť nad tým, ako ich demokracia funguje, ako prebiehajú predvolebné kampane, a uvedomiť si, čo všetko je v stávke.

    Kauza totiž podľa neho ukázala, ako ľahko sa dá ľuďmi manipulovať. „Pýtam sa, čo to hovorí o stave našej demokracie, keď je niekto posadnutý získavaním e-mailov, ktoré ani neobsahujú nejaké výbušné informácie,“ premýšľal nahlas prezident. Podľa jeho slov by Rusi rozhodne neboli takými e-mailmi posadnutí bezdôvodne. „Čo sa to stalo s naším politickým systémom, keď sa vytvára ohromujúci príbeh a ľudia sa obviňujú z rôznych vecí na základe e-mailov, v ktorých sa píšu úplne obyčajné veci,“ nechápe. Američania sa vraj skutočne musia hlboko zamyslieť.

    V debate potom radil aj svojmu nástupcovi Trumpovi, aby viac prijímal informácie spravodajských agentúr. „Pravdou je, že vo veľkom zložitom svete nezáleží na tom, aký si múdry, musíš mať predovšetkým dobré informácie, aby si mohol urobiť správne rozhodnutie,“ vysvetľoval prezident.

    Okrem toho sa Obama v relácii venoval novej vlne rasizmu a tomu, aké má obavy o prežitie svojej zdravotníckej reformy Obamacare, ktorú považuje za zásadné dielo svojho prezidentovania.

    - Reklama -