VIDEO Arrivederci, Maznáčik. Prejav radosti Matoviča, reakcie Kollára, Kisku či Čaputovej

    0
    Na videosnímke Igor Matovič ukazuje na zvonček s menom Martina Glváča pred vstupom do traktu s kanceláriami podpredsedov NR SR. (Autor: facebook.com/obycajni.ludia.a.nezavisle.osobnosti/)

    Rozhodnutie Glváča vzdať sa funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR považuje predseda vládneho Mosta-Híd Béla Bugár za správne. Zároveň odmieta Glváčovu výzvu, aby jeho krok nasledoval.

    „Tieto útoky považujem za zbytočné. Ja som sa s Marianom K. nestretával, ja som si s ním nepísal,” tlmočila stanovisko lídra Mosta-Híd hovorkyňa strany Klára Magdeme.

    Kollár: Postavím sa k tomu čelom

    Predseda opozičného hnutia Sme rodina Boris Kollár sa postaví čelom k návrhu na odvolanie z postu predsedu parlamentného výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Povedal to vo štvrtok na tlačovej konferencii.

    „Postavím sa k tomu čelom. Ja nemám čo skrývať. Ja som nebol v politike, keď som bil bandu s Marianom K. Ja som si s ním 2000 SMS nepísal,“ reagoval na otázku, ako sa postaví ku Glváčovmu návrhu na jeho odvolanie z postu predsedu výboru.

    Glváč vo svojom stanovisku k odstúpeniu avizoval, že spolu s kolegami pripravia návrh na odvolanie Kollára z funkcie predsedu výboru a dúfa, že to opozícia podporí.

    „Bol to práve on, kto ma s Marianom K. zoznámil, on riešil s Marianom K. biznis na Donovaloch, chodievali spolu na plesy a na koncerty. Alebo tieto kontakty sú slušné, v poriadku a neprekážajú im? Ja osobne nepoznám v politike osobu, ktorá by mala intenzívnejšie kontakty s Marianom K. ako on,“ skonštatoval.

    To, že mal Glváča s Kočnerom zoznámiť, považuje Kollár za „absolútny blud“.

    Matovič: Dali sme ho dole

    Rezignácia Glváča na funkciu podpredsedu Národnej rady SR je veľkým dôvodom na oslavu a dôležité víťazstvo pre opozíciu. V reakcii na štvrtkové Glváčovo rozhodnutie to povedal líder OĽaNO Igor Matovič.

    „Dali sme ho dole. Vy ste ho dali dole, my sme vám radi k tomu pomohli. Som veľmi rád. Jednoducho, toto je náš boj s mafiou. Nepočítali sme tie skalpy… Možno ich máme 15, možno 20. Martin Glváč bol ťažký ´mafoš´,” reaguje na oznámenie Glváča líder OĽaNO Igor Matovič vo videu pred kanceláriou podpredsedu parlamentu v NR SR.

    Matovič svoje video na sociálnej sieti “odpálil” s dvojslovým komentárom: Arrivederci, Maznáčik.

    Glváča považuje za jedného z kľúčových mužov v Smere  – SD. „Ak sa podarilo získať takýto skalp, je to veľmi dôležité víťazstvo pre opozíciu a verejnosť, ktorí vytvorili tlak na jeho odchod,” povedal Matovič pred médiami.

    Zároveň upozornil, že odstúpením Glváča sa nič nekončí. „Je to len špička ľadovca, očistný zápas v slovenskej politike musí pokračovať ďalej a je potrebné zavŕšiť ho 29. februára budúceho roka vo voľbách,” uviedol.

    Kiska: Postupne končia jeden za druhým

    Líder strany Za ľudí Andrej Kiska vyhlásil, že vymeniť “jedného” nestačí. Kauzy strany Smer-SD a jej ľudí sú podľa neho neudržateľné.

    “Postupne končia jeden za druhým – Robert Kaliňák, Tibor Gašpar, Monika Jankovská a Martin Glváč. Všetci sú namočení v kšeftoch gaunerov a mafie, ktorá sa cez nich snažila ovplyvňovať naše Slovensko,” napísal na sociálnej sieti Kiska.

    Truban: Nestačí vymieňať figúrky

    Michal Truban z koalície PS/Spolu na margo Glváčovho odstúpenia uviedol, že “sústredený opozičný tlak” má zmysel.

    “Nestačí však vymieňať figúrky, potrebujeme radikálne a systémové opatrenia, ktoré odstránia korupčný vplyv oligarchov zo zdravotníctva, médií a verejného života,” skonštatoval na sociálnej sieti.

    Hlina: Smer to môže využiť

    Pre predsedu KDH Alojza Hlinu je odstúpenie Glváča dobrou i zlou správou.

    “Dobrá správa je, že človek ako Glváč už nie je podpredsedom nášho parlamentu. Zlou správou je však to, že Smer to môže využiť v komunikácii pred voľbami ako dôkaz očisty a sebareflexie strany, pričom veľa ľudí je tomu schopných uveriť,” upozornil Hlina.

    Čaputová: Správne rozhodnutie Glváča

    Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie Glváča skončiť na pozícii podpredsedu Národnej rady SR a považuje ho za správne.

    Stanovisko hlavy štáty tlmočil TASR jej hovorca Martin Strižinec.

    Smer pripomína opozičným politikom, že teraz je rad na nich

    Predseda strany Smer – SD Robert Fico v minulosti viackrát avizoval, že bude stáť za akýmkoľvek rozhodnutím Martina Glváča. Zároveň je potrebné pripomenúť niektorým opozičným politikom, že teraz je rad na nich. 

    V reakcii na Glváčovo odstúpenie z funkcie podpredsedu parlamentu to pre TASR uviedol hovorca Smeru – SD Ján Mažgút.

    V tejto chvíli podľa jeho slov zatiaľ nie je jasné, koho strana namiesto Glváča nominuje na post podpredsedu Národnej rady SR.

    - Reklama -