V4 je proti povinným kvótam, pretože nefungujú, vyhlásil Kaliňák

    0
    Robert Kaliňák. (Autor: tasr)

    “Dochádza k tomu, že sa opätovne na stôl vracajú povinné kvóty v ružovom zaobalení, a v zásade k tomu sedela dnes aj V4, na ktorej sme sa všetci štyria ministri jasne dohodli, že V4 má v tomto prípade jasný názor, že v žiadnom prípade žiadne povinné kvóty nemôžeme podporiť a musíme voči nim intenzívne bojovať, práve preto, že sa za tie dva roky potvrdilo, že takýto systém je proste neúspešný,” uviedol Kaliňák v súvislosti s maltským návrhom na reformu azylového systému.

    Poukázal na to, že zo 160.000 azylantov, ktorí mali byť premiestnení z Grécka a Talianska do ostatných štátov EÚ, bolo prerozdelených len približne 11 percent. Povinnosť prijať žiadateľov o azyl na základe kvót z Talianska a Grécka vyplýva členským štátom z hlasovania ministrov vnútra zo septembra 2015. Maďarsko, Slovensko, Česká republika a Rumunsko vtedy hlasovali proti kvótam a Fínsko sa zdržalo hlasovania.

    Malta, ktorá tento polrok predsedá Rade EÚ, navrhla zmenu azylového systému, ktorý by automaticky prerozdeľoval azylantov medzi členské štáty v prípade veľkého náporu migrantov. Členovia EÚ by museli prijať aspoň polovicu z vymedzenej kvóty a druhú polovicu by mohli poskytnúť vo forme materiálnej alebo personálnej pomoci. Štáty neochotné prijať migrantov by platili pokutu 60.000 eur za každého azylanta a tie prijímajúce migrantov nad rámec kvót by dostali bonus v rovnakej výške na osobu.

    Kaliňák trvá na tom, že Slovensko aj Česká republika mali pravdu, keď pred dvoma rokmi tvrdili, že kvótny systém fungovať nebude. Fixnosť relokačného mechanizmu označil za neprijateľnú.

    Maltský návrh podľa českého ministra vnútra Milana Chovanca migračnú krízu nevyrieši. “To nie sú naružovo namaľované kvóty, to sú natvrdo dané kvóty. Ten materiál o nich hovorí a my sme z toho znepokojení, pretože sa neustále vraciame k systému, ktorý zlyhal už v minulosti,” uviedol.

    Český minister upozornil na to, že migranti v niektorých členských štátoch zostať nechcú a neexistujú efektívne nástroje na to, ako ich udržať na mieste. “Tí ľudia nechcú byť v Portugalsku, v Českej republike, na Slovensku, chcú ísť do Nemecka, Švédska a Dánska. My nie sme schopní ich na území tých štátov udržať bez nejakého zásadného mechanizmu, ktorý sme zatiaľ nedokázali vytvoriť,” vyhlásil Chovanec.

    Podľa Kaliňáka nejde o výšku sociálnych dávok, pretože migranti utekajú aj z Luxemburska. Domnieva sa, že migranti chcú jednoducho žiť v jazykovo a kultúrne sebe blízkej komunite v niektorých štátoch EÚ. Obaja ministri sa zhodli v tom, že niekoľko členov Únie postoj V4 chápe, ale nedávajú to verejne najavo.

    “Tak ako plynú jednotlivé volebné kampane a po skončení volieb sa menia niektoré zásadné postoje, som presvedčený, že aj na jeseň dôjde k zmene niektorých zásadných postojov, pretože tá situácia je jednoducho neudržateľná,” povedal s úsmevom Kaliňák. Na jeseň čakajú parlamentné voľby Nemecko, Rakúsko i Českú republiku.

    Kaliňák odmietol odpovedať na otázku, či je Slovensko v prípade zamietavého rozhodnutia Európskeho súdneho dvora o slovenskej žalobe na kvótny systém pripravené platiť sankcie za neprijímanie migrantov.

    - Reklama -