V uliciach Varšavy to vrelo. Tisícky naštvaných Poliakov chcú skoncovať s premiérkou a jej politikou

    0
    Tisícky Poliakov demonštrovali vo Varšave proti politike premiérky Szydlovej (Autor: SITA)

    Už predpoludním sa však mobilizovali v poľskom hlavnom meste aj nacionalistické a pravicovokatolícke zoskupenia, ktoré vyzývali svojich stúpencov na protidemonštrácie. Pod mottom “Odvahu, Poľsko” sa vyslovovali proti zasahovaniu Európskej únie do vnútorných záležitostí Poľska. Informovala o tom tlačová agentúra DPA. 

    Traja bývalí poľskí prezidenti a ďalšie popredné osobnosti obvinili 25. apríla tamojšiu vládu z ničenia demokracie v krajine a z poškodzovania medzinárodného postavenia krajiny. Súčasne vyzvali zákonodarcov, aby odmietli “drakonickú” novú legislatívu, ktorú navrhuje poľská vláda. 

    Výzva, ktorú na titulnej strane zverejnil poľský denník Gazeta Wyborcza, podpísali niekdajší prezidenti Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski a Bronislaw Komorowski, ako aj bývalý minister zahraničných vecí Radek Sikorski a šesť ďalších osobností. 

    Signatári vo výzve uviedli, že vládna pravicová strana Právo a spravodlivosť (PiS) “nemá v úmysle opustiť túto cestu ničenia ústavného poriadku”, a apelovali na všetkých Poliakov, aby dodržiavali ústavu. 

    Vicepremiér Piotr Gliňski na výzvu zareagoval slovami, že je “nezmysel” tvrdiť, že demokracia v Poľsku je ohrozená, a označil to za “osobný názor” autorov. Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vyzvali ešte 13. apríla v rámci nelegislatívneho uznesenia poľskú vládu, aby v plnej miere realizovala odporúčania tzv. Benátskej komisie týkajúce sa funkčnosti ústavného súdu krajiny a dodržiavania zásad právneho štátu. 

    Uznesenie, za ktoré hlasovalo 513 poslancov, 142 bolo proti a 30 sa zdržalo hlasovania, nadväzuje na plenárnu rozpravu z 19. januára za účasti poľskej premiérky Beaty Szydlovej. Europoslanci sa zaoberali rozhodnutím Európskej komisie z 13. januára iniciovať proces, v rámci ktorého bude v súvislosti s krokmi novej konzervatívnej vlády sledovať dodržiavanie princípov právneho štátu v Poľsku. 

    Opatrenia poľskej vlády a poľského prezidenta podľa europoslancov viedli k znefunkčneniu ústavného súdu krajiny, čo ohrozuje demokraciu, ľudské práva a zásady právneho štátu. Parlament preto vyzval poľské orgány, aby rešpektovali, zverejnili a bezodkladne v plnej miere vykonali verdikty ústavného súdu v súlade s odporúčaniami Benátskej komisie. 

    Parlament podporil snahy exekutívy EÚ o nájdenie východiska zo súčasnej situácie prostredníctvom dialógu s poľskými orgánmi. Zároveň však Európsku komisiu vyzval, aby v prípade, ak poľská vláda nebude plniť odporúčania Benátskej komisie, spustila druhú fázu monitorovania v oblasti ohrozovania právneho štátu. 

    - Reklama -