V triede, kde je polovica Arabov a Turkov, to vyzerá ako v pekle. Sú to drzí, hlúpi nepriatelia v našich radoch, hovorí inštruktor na nahrávke, ktorá otriasla berlínskou políciou

    0
    Źivot v berlínskej prisťahovaleckej štvrti (Autor: Vít Hassan)
    Denník Die Welt informuje o audionahrávke, na ktorej opisuje nemenovaný inštruktor z policajnej akadémie z berlínskej štvrte Spendau nedôstojné správanie študentov s prisťahovaleckými koreňmi z arabských krajín a Turecka. „Odučil som toho na policajnej akadémii veľa, ale s niečím takým som sa ešte nestretol. V triede, ktorú tvoria z polovice Arabi a Turci, to vyzerá ako v pekle. Sú drzí, hlúpi a ani im nie je poriadne rozumieť,” uvádza policajt.
     
    Inštruktor sa ďalej sťažuje na šírenie nenávisti a násilia v triedach, ktoré všeobecne navštevuje väčší počet migrantov. „Nemeckým študentom sa vyhrážajú a tí sa svojich arabských a tureckých kolegov boja. Nechcem radšej ani vedieť, ako budú títo ľudia fungovať v rámci polície. Toto nie sú kolegovia, ale nepriatelia, ktorých sme si nasadili do svojich vlastných radov,” sťažuje sa rozhorčene muž, ktorého identita zatiaľ nebola prezradená.
     
    O autenticite nahrávky sa však ani v policajných kruhoch nepochybuje. „Musíme sa na tú školu viac zamerať, porozprávať sa so študentmi a zistiť, čo sa tam vlastne deje,” cituje Die Welt hovorcu polície Thomasa Neuendorfa. Ako uviedol na žiadosť médií šéf polície Klaus Kandt, nahrávku mu preposlal minulý týždeň jeden z jeho podriadených. „Potom sme požiadali vedenie školy, aby nám všetko vysvetlili,” uviedol Kandt.
     
    Všetko však nasvedčuje tomu, že o týchto problémoch sa v polícii dobre vie. Aspoň to tvrdí policajná odborová organizácia GDP. „Poznáme dokonca aj túto audionahrávku a zdieľame obavy, o ktorých sa tam hovorí. Predovšetkým preto, že to nie je zďaleka prvýkrát, keď sa na tieto problémy upozorňovalo. Bohužiaľ, nás k tejto záležitosti doposiaľ nikto oficiálne nekontaktoval. Nikto nám zatiaľ skutočne nehlásil, že by popisované skúsenosti sám zažil,” hovorí hovorca organizácie Benjamin Jendro.
     
    Do celej kauzy sa vložili tiež politici. „Personálne štandardy sa v berlínskej polícii neskutočne znížili. V polícii by predsa mali slúžiť tí najlepší z ročníka, nie aby sa brali úplne všetci. Jazyková a kultúrna kvalifikácia je fajn, ale súčasťou požiadaviek musia byť tiež jazykové zručnosti a úroveň ich použitia. Kto ich nemá, k berlínskej polícii jednoducho nepatrí,” hovorí hovorca berlínskej FDP.
    - Reklama -