V tejto krajine nemajú radi moslimov ani Rómov. Pozor, nejde o Slovensko

    0
    Demonštrácia proti imigrantom v Nemecku. S heslom: Rapefugees not welcome - znásilňovači-utečenci, nie ste vítaní (anglická slovná hračka) (Autor: SITA)

    V rámci štúdie Mníchovskej univerzity Ludwig-Maxmilian jej autori zisťovali medzi tohtoročným aprílom a júnom názory 1 700 respondentov na otázky spojené s multikulturalizmom. Bavori okrem iného prezrádzali sociológom svoj postoj k utečencom a rasovo zmiešanému manželstvu alebo to, či by im vadilo, keby mali za suseda cudzinca. Výsledky štúdie ukazujú, že obyvatelia Bavorska nie sú veľmi tolerantní najmä voči moslimom, ale aj Rómom alebo dlhodobo nezamestnaným.

    Hoci tvoria moslimovia v Bavorsku len štyri percentá miestnej populácie, obyvatelia tejto spolkovej krajiny z nich majú zďaleka najväčšie obavy zo všetkých etnických aj sociálnych skupín. Väčšina respondentov (viac ako 56 %) uviedla, že sa cíti byť moslimami ohrozená a na ich kultúru aj náboženstvo sa díva rýdzo negatívne. Z prieskumu zároveň vyplynulo, že Bavori takto vnímajú všetkých prisťahovalcov z neeurópskych krajín, takže odlišné náboženstvo v ich hodnotení nemusí hrať až takú rolu.

    Hneď na druhom mieste pomyselného rebríčka „nenávisti“ sa ocitli Rómovia, ktorých negatívne vníma 35 % obyvateľov Bavorska. Približne jedna tretina respondentov sa potom stavia nepriateľsky k utečencom. U bavorských účastníkov sociologickej štúdie „nezabodovali“ ani jedinci židovského pôvodu, ktorých asi dvadsať percent respondentov obviňuje z niektorých problémov vo svete. O niečo menej sú v Bavorsku obľúbení homosexuáli, ktorí by podľa 19 % respondentov nemali mať nárok na „určité práva“.

    Asi desať percent respondentov dalo podľa svojich odpovedí najavo jasné znaky xenofóbie, keď sa vyjadrovalo o ľuďoch s tmavou pleťou menej pozitívne ako o belochoch. Viac nepriateľské postoje voči moslimom a ďalším etnikám vyjadrovali muži ako ženy. Najväčší rozdiel v postojoch oboch pohlaví bol podľa štúdie zaznamenaný vzhľadom na postoj k homosexuálom. Zatiaľ čo štvrtina mužov vyjadrovala strednú až vysokú homofóbiu, u žien to bolo „len“ 14 %.

    Rozdiely v postojoch voči prisťahovalcom boli patrné aj u ľudí s nižším a vyšším vzdelaním. Ako štúdia ukázala, absolventi vysokých škôl sa k cudzincom stavali o poznanie pozitívnejšie než ľudia pracujúci manuálne. Rozdielne boli aj postoje respondentov žijúcich na vidieku (60 % nepriateľských voči moslimom) a v bavorskej metropole Mníchov („len“ 49 % nepriateľských k cudzincom).

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -