V systéme adopcií musí byť na prvom mieste dieťa, hovorí ombudsmanka

    0
    Mária Patakyová (Autor: TASR)

    “Na Slovensku je približne dvojnásobný počet detí, ktoré môžu byť osvojené v porovnaní s počtom záujemcov a záujemkýň o adopciu dieťaťa. Na prvý pohľad sa môže zdať, že tento rozdiel je priaznivý pre zabezpečenie starostlivosti o deti. Pri relatívne nízkom počte detí vhodných na osvojenie je však len minimum takých, ktoré spĺňajú predstavu o takzvanom 'ideálnom type dieťaťa',” uviedla Patakyová.

    Ombudsmanka v prieskume zisťovala, nakoľko sa v procese osvojenia zohľadňuje najlepší záujem dieťaťa.

    Chce štandardy prípravy

    Prieskum ukázal, že ľudia často majú strach z prijatia neideálneho dieťaťa, pretože im chýbajú informácie, prípadne ich strach pramení z tlaku okolia, z pretláčania negatívnych skúseností do popredia a z chýbajúcej priebežnej a individualizovanej práce so žiadateľmi a žiadateľkami.

    Priestor na to, aby boli potenciálni rodičia dostatočne pripravení na prijatie dieťaťa, má podľa Patakyovej v systéme poskytnúť odborná príprava.

    Na Slovensku ju zabezpečujú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny alebo mimovládne organizácie. Zo zákona musí príprava trvať minimálne 26 hodín, avšak jej obsah sa často líši.

    Ombudsmanka v záujme transparentnosti a spravodlivosti celého systému odporučila Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), aby vytvorilo štandardy prípravy, ktoré budú záväzné pre všetky subjekty poskytujúce prípravu a ktoré poskytnú nielen základný rámec priebehu prípravy, ale umožnia zároveň aj individuálny prístup k jednotlivým záujemcom a záujemkyniam o prípravu.

    Úrady oslovujú záujemcov a záujemkyne o osvojenie dieťaťa rozdielne

    “Musia si byť istí, že v každom jednom subjekte dostanú rovnako kvalitnú prípravu,” dodala verejná ochrankyňa práv. Určenie minimálnych štandardov má podľa nej umožniť ľahšiu kontrolu ich dodržiavania.

    V prípade potreby okrem toho umožní poskytnúť cielenú pomoc na zlepšenie kvality.

    Problémom v procese adopcií je podľa ombudsmanky aj to, že jednotlivé úrady oslovujú záujemcov a záujemkyne o osvojenie dieťaťa rozdielne.

    Podľa zákona môžu vo výnimočných prípadoch požiadať o dieťa aj samožiadatelia, nie je však bližšie vysvetlené, o ktoré prípady konkrétne ide.

    Patakyová preto navrhla ÚPSVaR, aby zjednotilo výklad o výnimočných prípadoch pri osvojovaní detí samožiadateľmi tak, aby sa právna úprava aplikovala efektívne.

    “Fakt, že ide o samožiadateľa, sám o sebe nemá vplyv na schopnosť osoby byť vhodným rodičom. Na zistenie tejto skutočnosti slúžia v procese osvojenia iné metódy ako samovoľné a nedôvodné preskakovanie samožiadateľov,” uviedla v správe z prieskumu ombudsmanka.

    Ombudsmanka vyzvala aj na lepšiu osvetu

    Okrem odporúčania pre ústredie navrhla Ministerstvu spravodlivosti SR, ako gestorovi zákona o rodine, aby sa inšpirovalo pri medzištátnych osvojeniach alebo z Českej republiky a o vhodnosti rodiny pre dieťa rozhodoval tím odborníkov.

    Tento model podľa Patakyovej pomôže tomu, aby bol systém viac nastavený na to, že sa hľadá vhodná rodina pre dieťa, a nie naopak.

    Verejná ochrankyňa práv tiež vyzvala ÚPSVaR, aby zvýšilo osvetu o možnosti adopcie detí, ako aj potrebe absolvovania prípravy a jej obsahu.

    - Reklama -