V spore o Huawei sa nenecháme vtiahnuť do obchodnej vojny, povedal Pellegrini

    0
    Na snímke logo na budove poľskej pobočky čínskeho telekomunikačného koncernu Huawei vo Varšave 11. januára 2019. (Autor: TASR)

    Spoločnosť Huawei čelí v niekoľkých krajinách podozreniu, že jej výrobky používané v informačných sieťach, predstavujú bezpečnostné riziko. Takéto upozornenie už vydali napríklad Spojené štáty, Veľká Británia či Česká republika. 

    “Deklaroval som, že pokiaľ budú výrobky čínskych spoločností spĺňať všetky bezpečnostné a technické parametre, o ktorých hovoria naše zákony, predpisy a nariadenia, tak sa budeme správať technologicky neutrálne a budeme vytvárať zdravé konkurenčné prostredie,” povedal Pellegrini. Slovensko podľa neho v takom prípade nebude zakazovať svetovým spoločnostiam zúčastňovať sa na výstavbe digitálnej infraštruktúry.

    Slovenský premiér sa svojim čínskym kolegom rokoval aj o projekte výstavby širokorozchodnej železničnej trate, ktorá by mala viesť cez celé územie Slovenska do Rakúska. “Ten projekt je stále živý a na pozadí prebiehajú aktivity spolu s Ruskou federáciou a Rakúskom,” povedal Pellegrini. 

    Podľa neho je to projekt, ktorý je zaujímavý pre financujúce čínske banky a čínske investičné fondy. “Bol by to náš fyzický príspevok k iniciatíve Hodvábnej cesty, pretože predĺženie širokorozchodnej trate až niekde po Bratislavu alebo k Dunaju, by znamenalo nielen administratívne, ale aj fyzické zapojenie do tohto projektu,” dodal premiér. Slovensko by malo mať ambíciu zohrávať významnú tranzitnú úlohu pri preprave tovaru z Číny do Európy, dodal.

     

    - Reklama -