V spolkových krajinách Brandenbursko a Sasko sa konajú regionálne voľby. Získa AfD väčšinu

    0
    Volič vhadzuje obálku do volebnej urny vo volebnej mieste v meste Forst počas regionálnych volieb v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko 1. septembra 2019. (Autor: TASR)

    Po tom, ako sa v piatok skončila predvolebná kampaň, prieskum totiž ukázal, že protiimigračná Alternatíva pre Nemecko (AfD) si v oboch východonemeckých krajinách upevňuje svoje nedávne politické zisky a voličskú podporu. To je však ďalším úderom pre politické strany hlavného prúdu, pričom vládnucich kresťanských demokratov (CDU) to môže v snahe získať si voličov AfD posunúť smerom doprava.

    Hoci sa AfD môže v týchto spolkových krajinách stať najväčšou politickou silou, všeobecne sa nepredpokladá, že sa strana dostane do miestnej vlády; všetky etablované politické strany odmietli vytvoriť koalíciu s AfD.

    Posilnenie si postavenia tejto krajne pravicovej strany vo východnej časti Nemecka by takisto ohrozilo budúcnosť koalície CDU kancelárky Angely Merkelovej so stredoľavicovými sociálnymi demokratmi (SPD) a podnietiť nové pochybnosti o novej predsedníčke CDU, ministerke obrany Annegret Krampovej-Karrenbauerovej.

    Ďalší prepad podpory pre SPD by pravdepodobne posilnil vplyv členov strany, ktorí vyzývajú na preskupenie SPD ukončením spolupráce s CDU, analyzuje DPA. Napriek sérii mocenských zápasov vo vedení strany nedávne prieskumy ukazujú, že SPD súperí v Brandenbursku o pozíciu najväčšej strany v parlamente. V Sasku, ktoré je kľúčovým zdrojom hospodárstva vo východnej časti Nemecka, si AfD kladie za cieľ zvrhnúť vládu na čele s CDU.

     

    - Reklama -