V spojení kandidátov na ústavných sudcov nevidím zásadný problém, tvrdí Bárány

    0
    Eduard Bárány (Autor: TASR)

    “Osobne v takom spojení nevidím zásadný ústavný problém, ale v prípade praktickej aktualizácie tejto otázky mi neprislúcha posledné slovo,” dodal Bárány, bývalý podpredseda ÚS SR.

    Ďalší ústavný právnik Kamil Baraník pre TASR konštatoval, že rozhodnutie o menovaní sudcov ÚS SR je teraz plne na prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi. “Tak to konštatuje aj nález I. senátu ÚS, ako aj predchádzajúce rozhodnutia ÚS v tejto veci. Nebolo pri tom ale povedané, akým spôsobom má prezident kandidátov vymenovať. Posledné rozhodnutie I. senátu ÚS uviedlo, že existuje sedem kandidátov a z nich si má prezident vybrať troch. Úvaha je ponechaná na prezidentovi,” uviedol Baraník z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského.

    Keď hlava štátu sudcov vymenuje, teoreticky sa môže rozbehnúť kolo ústavných sťažností zo strany neúspešných kandidátov. Ak by došlo k podaniam, ÚS sa nimi musí zaoberať a rozhodnúť o tom, či sú prípustné alebo nie, a následne, či došlo k porušeniu základných práv alebo nie. “Zostáva v dispozícii jednotlivých kandidátov, ktorí nebudú vymenovaní, či do akéhokoľvek spochybnenia prezidentovho výberu pôjdu,” konštatoval Baraník.

    V roku 2014 parlament navrhol na vtedy tri neobsadené miesta ústavných sudcov Imricha Volkaia, Evu Fulcovú, Janu Baricovú, Jána Bernáta, Miroslava Duriša a Juraja Sopoligu. Prezident z nich vymenoval len Janu Baricovú. Ostatní podľa neho nespĺňali nároky spojené s daným postom. Ďalšie miesto na ÚS sa uvoľnilo v roku 2016. Prezident vtedy odmietol navrhnutých kandidátov Mojmíra Mamojku aj Janu Laššákovú.

    Po sťažnostiach skupiny odmietnutých kandidátov I. senát ÚS 6. decembra rozhodol, že prezident musí vymenovať troch ústavných sudcov zo siedmich navrhnutých kandidátov. Kiska napokon oznámil, že za ústavných sudcov vo štvrtok (14.12.) vymenuje Mojmíra Mamojku, Janu Laššákovú a Miroslava Duriša.

    Predseda Národnej rady SR Andrej Danko však v stredu vyhlásil, že prezident nemôže vymenovať súčasne Mamojku aj Laššákovú. Argumentoval tým, že obaja kandidáti boli parlamentom nominovaní na jedno uvoľnené sudcovské miesto.

    - Reklama -