V separatistických oblastiach na Ukrajine sa konajú kontroverzné voľby

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Obyvatelia samozvanej Doneckej (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) na priemyselnom východe Ukrajiny, v Donbase, majú možnosť voliť lídrov a poslancov parlamentov oboch medzinárodným spoločenstvom neuznaných subjektov.

    Washington a Brusel pred voľbami zdôrazňovali, že ich uskutočnenie znova sťaží snahy o ukončenie konfliktu medzi separatistami a ukrajinskou vládou, ktorý si od jari 2014 vyžiadal viac než 10.000 obetí na životoch. Apelovali súčasne na Moskvu, aby nesabotovala mierové rozhovory a dohody z Minska.

    Informovali o tom agentúry AP a AFP. Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová v sobotu uviedla, že Únia považuje tieto voľby za “nelegálne a nelegitímne” a neuzná ich.

    “Tieto konkrétne voľby sú fraškou,” vyhlásil osobitný vyslanec USA na Ukrajine Kurt Volker. “Vyzývame Rusko, aby ich zastavilo,” dodal s tým, že tieto voľby sú v rozpore s mierovými dohodami. Kremeľ takéto výzvy odmietol s argumentom, že terajšie voľby “nemajú nič do činenia” s minskými dohodami. Moskva tvrdí, že sú potrebné na zaplnenie mocenského vákua po zabití lídra DĽR Alexandra Zacharčenka pri augustovom bombovom útoku.

    “Ľudia jednoducho potrebujú žiť, pokračovať vo svojich životoch a zaistiť poriadok v regióne, ktorý je pod blokádou a neustálymi hrozbami použitia sily zo strany ukrajinských činiteľov,” povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

    Hoci ťažké boje v Donbase už neprebiehajú, v pretrvávajúcom konflikte naďalej prichádzajú o život vojaci i civilisti. Rokovania o mieri uviazli a Západom podporované dohody z Minska z roku 2015 do značnej miery stroskotali.

    Po zabití Zacharčenka sa úradujúcim lídrom DĽR stal 37-ročný Denis Pušilin, ktorý by podľa očakávaní mal zvíťaziť v tamojších voľbách. V LĽR je favoritom taktiež úradujúci líder, 48-ročný bývalý oblastný šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby Leonid Pasečnik.

    Obaja prisľúbili bližšie vzťahy s Moskvou. Predvolebné plagáty po Donecku nabádali ľudí, aby hlasovali “s Ruskom v srdci”. Niektorí miestni obyvatelia však uviedli, že sú sklamaní a že na ich názore nezáleží. “Dvaja celosvetoví páni – Spojené štáty a Rusko – si rozdeľujú územia,” vyhlásil 50-ročný Jurij z Donecka. “Nádej zomrela, ako sa hovorí,” povedal pre AFP.

    Predošlé voľby vyhlásené separatistami sa konali v roku 2014 napriek protestom Kyjeva a západných krajín, ktoré ich výsledky neuznali. Pri terajších voľbách uzavrú volebné miestnosti o 18.00 h SEČ, prvé výsledky sa očakávajú v pondelok.

    - Reklama -