V ruskej škole zapálili knihy vydané s podporou Sorosovej nadácie

    0
    Biblia (Autor: youtube)

    Knihy sa pálili v severoruskej republike Komi. „V decembri 2015 boli knižnice vysokých škôl (v republike Komi) kontrolované s cieľom nájsť literatúru publikovanú v rámci projektu Obnova humanitárneho školstva', financovaného zo Sorosovej nadácie,“ píše sa na webovej stránke regionálneho ministerstva školstva.

    Takáto literatúra bola nájdená v dvoch knižniciach a v jednej z nich bolo 53 kníh zabavených a zničených spálením',“ uvádza sa ďalej v liste. Podľa vyjadrenia riaditeľky vysokoškolskej knižnice Yeleny Vasilyevy knihy spálili na dvore.  

    Celý článok v angličtine TU

    V decembri 2015 vydali ruské médiá naskenovanú kópiu listu od Andrey Travnikovovej, prezidentovej splnomocnenkyne v severozápadnom federálnom okrese, ktorý adresovala námestníčke predsedu vlády Komi Tamare Nikolayevovej s tým, že knihy vytlačené s podporou Sorosovej nadácie boli „klasifikované ako zvrátené vnímanie (ruskej) histórie a spochybňovali ruské ideologické smernice.“

    Koncom novembra 2015 bola Sorosova nadácia vyhlásená za „nežiaducu“ v Rusku. Kancelária generálneho prokurátora uviedla, že nadácia ohrozuje ruský ústavný poriadok a bezpečnosť v krajine. Mimovládne organizácie, ktoré sa v Rusku považujú za „nežiaduce“, sú povinné ukončiť svoju činnosť v tejto krajine.

    - Reklama -