V rozhlase to rozbalil vodca kampane za Brexit. Argumenty za zotrvanie sú vraj často nezmysly

    0

    Poradca kampane Vote Leave Mark Pursey, ktorý patrí vo Veľkej Británii do tábora ľudí, ktorí si želajú odchod ostrovného kráľovstva z EÚ, zavítal do pondelňajšej relácie Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu. Prezradil, že v kampani sa zameriava predovšetkým na stúpencov liberálov, ktorí tradične patria medzi najväčších zástancov EÚ.

    „Myslím si, že britskú históriu nemôžeme oddeliť od Európy. Ale na druhej strane sú naše dejiny svojbytné, od Európy v mnohom odlišné. Keď sme sa stali členmi EÚ, museli sme vypovedať množstvo bilaterálnych obchodných dohôd s kedysi tradičnými partnermi – Austráliou, Juhoafrickou republikou a ďalšími,“ poznamenal hosť. Ak z EÚ vystúpime, budeme mať možnosť vrátiť sa na svoje tradičné pôsobisko, doplnil.

    Prečo veriť klamstvám?

    Nemá vraj ani najmenšie obavy, že na odchod z EÚ Veľká Británia ekonomicky doplatí, ako tvrdia analytici. Rovnakí analytici predsa varovali Britov, že utrpia stratu, ak ekonomika neprejde na euro. A, hľa, Británia neprešla na európsku spoločnú menu a k žiadnej katastrofe nedošlo.

    „A nevidím dôvod, prečo by sme mali veriť týmto argumentom, pokiaľ sú lživé. (Britský minister financií) George Osborne potom varoval, že po odchode z EÚ čaká Veľkú Britániu horšia kríza, ako bola veľká hospodárska kríza. Dokonca aj niektorí členovia jeho strany hovorili, že je to nezmysel. Pokiaľ ide o klamanie, tak v tom sa Georgovi Osbornovi nikto nevyrovná. Ten človek si, úprimne povedané, vymýšľa na každom kroku, čo je jeho poznávacie znamenie v celej jeho politickej kariére,“ udrel Pursey na britského ministra financií.

    Odchod z EÚ by možno oslabil britskú menu, ale to by značne pomohlo britským exportérom, takže ide vlastne o ďalšiu výhodu.

    Aj Hitler chcel Európu zjednocovať

    Existuje možnosť, že Briti zostanú súčasťou európskeho voľného obchodného priestoru, takže budú plne rešpektovať voľný pohyb osôb a tovaru v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru.

    Priaznivci odchodu kráľovstva z EÚ upozorňujú aj na to, že v minulosti sme už zažili viac pokusov o zjednotenie Európy – pokúšali sa o to Napoleon Bonaparte alebo Adolf Hitler. A ako skončili. Je však múdre argumentovať proti EÚ Adolfom Hitlerom? „Múdre asi nie, ale zároveň nie tak úplne nesporné. V minulosti tu existovali pokusy o zjednotenie Európy,“ pripomenul Pursey.

    - Reklama -