V roku 2019 sa uvedú ďalšie funkcie elektronického zdravotníctva

    0

    “Naším cieľom je, aby výhody systému pociťovali ľudia v rýchlejšej a kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti a lekári a ostatní zdravotnícki pracovníci v lepšej informovanosti o svojich pacientoch a následnej úspešnejšej liečbe,” uviedla pre TASR hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová.

    Ako úspešné ministerstvo hodnotí dve základné funkcionality systému, a to erecept a evyšetrenie. Od ich spustenia lekári predpísali takmer 42 miliónov ereceptov a urobili vyše 11 miliónov záznamov o evyšetrení. Uvedenie ezdravia do praxe je podľa MZ veľkým míľnikom v zdravotníctve a významným krokom. “Nevyhli sme sa menším problémom, čo je prirodzenou súčasťou pri uvádzaní každej technologicky náročnejšej novinky, no pomyselné pôrodné bolesti, či môžeme to nazvať aj ako detské choroby, sa postupne odstraňovali,” uviedla Eliášová.

    Problematika je však komplexná a systém ezdravie predstavuje jednu z najrozsiahlejších zmien v zdravotníctve v ostatných rokoch. V niektorých krajinách uvádzali elektronizáciu zdravotníctva postupne niekoľko rokov. “Napríklad v Rakúsku majú pripojiteľnosť zdravotníkov na úrovni 60 percent, pričom my na Slovensku sme toto číslo dosiahli len za vyše roka,” priblížila hovorkyňa MZ.

    Systém ezdravie prináša elektronickú komunikáciu medzi lekármi, nemocnicami, laboratóriami či lekárňami. Benefity majú spočívať v lepšom predpisovaní liekov, zabrániť by sa malo i duplicitným vyšetreniam. Odstrániť sa majú opakované vyšetrenia u lekárov, zefektívnia sa návštevy u lekára, obmedzia sa nepriaznivé účinky liekov a budú mať lepší finančný prehľad o nákladoch na liečbu. Lekári získajú rýchly prístup k zdravotným záznamom pacienta, čo im umožní zvýšiť kvalitu poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

    - Reklama -