V rezorte zdravotníctva preverujú podozrenie: Lieky na Slovensku môžu byť predražené

    0
    Ilustračné foto: Pacienti v čakárni u lekára (Autor: SITA)
    Vzhľadom na podozrenia začal rezort zdravotníctva preverovať spolu takmer 50 liekov, pri ktorých existuje podozrenie, že by mohli byť predražené. Dôvodom je pritom pravdepodobne zanedbanie výpočtu, ktorý by mal byť už roky samozrejmosťou pri preplácaní všetkých nových liekov poisťovňami. 
     
    V prípade najmenej trinástich liekov úrady údajne nerobili „výpočet ich nákladovej efektivity“. To znamená, že nikto neoveroval, či cena lieku skutočne aj zodpovedá jeho účinkom pri liečbe pacientov. Výpočet ich nákladovej efektivity známy ako Qualy (Quality adjusted life year) je pritom už štyri roky povinný pri všetkých liekoch, ktoré majú byť čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia. 
     
    Jedenásť prípravkov patrí pritom do skupiny liekov, ktoré vlani preplácali ešte aj zdravotné poisťovne. Podľa SME preto hrozí, že z verejného zdravotného poistenia sa preplácajú drahé, ale zato menej účinné lieky namiesto toho, aby pacienti dostali účinnejšiu liečbu za menej peňazí. 
     
    Až jedna miliarda eur skončí ročne na účely preplácania liekov z verejného zdravotného poistenia. Táto suma je pritom približne štvrtina z celkového rozpočtu zdravotníctva na Slovensku. Hrozí preto, že sa pacienti nedostanú k dostatočne účinným liekom za prístupné ceny. „Neefektívne vynakladanie peňazí na lieky je neetické konanie, ktoré môže viesť dokonca až k zbytočným úmrtiam pacientov,“ uviedol zdravotnícky analytik Dušan Zachar z INEKO pre denník SME. 
     
    Celý text nájdete TU.
     
    - Reklama -