V prípade náhleho zjednotenia Kóreí by mohlo dôjsť k veľkej migrácii

    0
    Stretnutie príbuzných Severnej a Južnej Kórey, ktorí sa nevideli od kórejskej vojny 1950-1953. Na snímke otec so synom. (Autor: SITA)

    Prognózu vypracoval Kórejský inštitút pre medzinárodnú ekonomickú politiku (KIEP) z juhokórejského Sedžongu a nemecký Inštitút pre hospodársky výskum (IWH) so sídlom v Halle.

    “Radikálny zjednocovací proces, ako napríklad v prípade Nemecka, by spôsobil príchod siedmich percent obyvateľstva zo severu na juh,” uvádza sa v správe založenej aj na výsledkoch počítačovej simulácie.

    Podľa údajov KIEP žilo v roku 2014 v Severnej Kórei približne 25 miliónov ľudí.

    Po zjednotení by sa nezamestnanosť v Severnej Kórei pohybovala nad 30 percentami, pričom využitie juhokórejských záchranných sociálnych sietí pre sever by vzhľadom na systematické rozdiely nebolo možné, uvádza sa v správe.

    Aby sa dosiahlo “mäkké pristátie”, obe Kórey by mali urobiť viac pre zredukovanie rozdielov vo viacerých oblastiach. “Navrhujeme vybudovať zdravé základy pre stabilizáciu úrokových sadzieb a výmenných kurzov, udržať stabilnú fiškálnu politiku, naštartovať hospodársky rast a zaručiť, že ľudia pochopia nutnosť finančnej podpory severu,” píše sa v správe.

    - Reklama -