V oblasti rovnoprávnosti mužov a žien ešte máme čo robiť, tvrdí žena, ktorá si od Kisku prevzala štátne vyznamenanie

    0
    Prezident udeľuje Rad Ľudovíta Štúra I. triedy Jane Juráňovej počas slávnostnej ceremónie udeľovania štátnych vyznamenaní v priestoroch Slovenskej filharmónie 8. januára 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

    Podľa Juráňovej je ťažké povedať, či sa postavenie žien na Slovensku zlepšuje. “Áno, veľa vecí sa mení k lepšiemu, ale je aj veľa nových vecí, ktoré treba posúvať,” povedala pre TASR. Za najpálčivejší problém v tejto oblasti považuje násilie na ženách. “Všetky problémy, ktoré vyplývajú z asymetrie moci a vedú k diskriminácii – kohokoľvek, a teda aj žien – sú stále tu s nami. Aj keď niekedy trošku prekryté a v miernejšej podobe,” konštatovala. Riešiť ich je podľa nej úlohou každého človeka.

    Štátne vyznamenanie Juráňová dostala za mimoriadne zásluhy o rozvoj demokracie, o ochranu ľudských práv a slobôd a o rozvoj literárnej činnosti. Podľa jej slov ju prekvapilo a považuje ho za kolektívnu cenu pre všetkých, ktorí na tejto téme pracovali na feministickom vzdelávacom a publikačnom projekte ASPEKT. “Dojalo ma, že prezident udelil cenu síce za literatúru, ale prepojenú s feminizmom. Dlhé desaťročia sme sa venovali aj ženám, ktoré sa v kultúre zneviditeľnili napriek tomu, že urobili veľmi veľa,” povedala.

    Juráňová pôsobila ako dramaturgička Divadla pre deti a mládež v Trnave, od roku 1990 pôsobila v Slovenských pohľadoch a súčasne pracovala ako komentátorka Rádia Slobodná Európa. V tomto období sa podieľala na založení Slovenského centra PEN klubu a Nadácie Milana Šimečku. V roku 1992 s Janou Cvikovou a ďalšími ženami založila feministickú vzdelávaciu a publikačnú organizáciu ASPEKT, v ktorej pôsobí dodnes. Napísala viacero literárnych diel, z ktorých viaceré vyšli aj v iných jazykoch a získali rôzne ocenenia.

     

    - Reklama -