V období, v ktorom žijeme, sú rôzne hrozby, varuje poslanec. Toto je jeho riešenie pre Slovensko

    0
    Martin Fedor, poslanec NR SR (Autor: SITA)

    Materiál podľa Fedora predložili preto, aby bol vyslaný jasný signál, že je tu politická vôľa na plnenie adekvátnych záväzkov.

    “Slovensko musí byť dobrým spojencom. Musíme podporiť vlastnú obranu, aby sme boli nespochybniteľným článkom NATO,” povedal Fedor. Zdôrazňovať podľa neho treba aj obrannú spoluprácu medzi krajinami EÚ. Fedor volá po vybudovaní spoločného obranného trhu Únie.

    Pripomína, že medzinárodná situácia nie je veľmi lichotivá.

    “Bezpečnostné prostredie aj v našej vlasti je najmenej stabilné za posledné desaťročia, minimálne odkedy sme vstúpili do organizácií ako EÚ a NATO,” poznamenal a poukázal na vojnový konflikt na Ukrajine, prebúdzajúci sa Balkán, neustály migračný tlak aj hrozbu terorizmu.

    Na zhoršujúce sa bezpečnostné prostredie treba podľa neho reagovať. Fedor predpokladá, že vláda príde čoskoro s návrhmi. Fedorove slová podporil aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

    “V období, v ktorom žijeme, sú rôzne hrozby. V tomto období treba byť stabilným členom NATO a stabilitu a našu úlohu aj využiť v prospech ľudí. Občania očakávajú od vlády bezpečnosť,” doplnil.

    Koaliční poslanci v deklarácii navrhujú, aby Národná rada SR vyjadrila pripravenosť podporiť rozpočtové výdavky na obranu tak, aby do konca volebného obdobia v roku 2020 dosiahli 1,6 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

    Deklarácia hovorí aj o podpore plánov na modernizáciu a rozvoj bezpečnostného systému SR a Ozbrojených síl SR. NR SR zároveň žiada vládu, aby s parlamentom pravidelne konzultovala avizované plány rozvoja ozbrojených síl.

    Deklaráciu víta aj strana SaS. Uvádza, že to bol pôvodne jej návrh. Výdavky na obranu sú podľa Ľubomíra Galka dlhodobo nízke, čo znamená, že ozbrojené sily nie sú spôsobilé v plnej miere plniť si úlohy, ktoré od nich verejnosť očakáva.

    Návrh, aby výdavky na obranu do konca tohto volebného obdobia dosiahli 1,6 percenta HDP označil za mierny pokrok oproti súčasnému stavu, aj keď je to menej, ako dve percentá HDP, ku ktorým sa Slovensko zaviazalo pri vstupe do NATO.

    - Reklama -