V nových eurofondoch potrebujeme viac slobody, než navrhuje Európska komisia, tvrdí Raší

    0
    Richard Raši (Autor: TASR)

    SR nebojuje iba o nové eurofondové peniaze, ktoré prídu po roku 2020, ale aj o pravidlá, podľa ktorých ich bude čerpať. “Slovensko v rámci svojho predsedníctva v Rade EÚ výrazne prispelo k tomu, že politika súdržnosti ostala hlavnou investičnou politikou. Pri pohľade na nové legislatívne návrhy, ktoré EK predložila koncom mája, môžeme vidieť, že niektoré z našich myšlienok vzala do úvahy,” konštatoval vicepremiér Raši s tým, že rokovať budú ďalej, pretože niektoré z  dôležitých slovenských odporúčaní nepovažuje za dostatočne zohľadnené.

    Slovensko podľa neho nemôže súhlasiť s tým, aby EK výrazne zasahovala do rozhodnutí o využití európskych peňazí. V prvom rade potrebuje najmä v najmenej rozvinutých regiónoch dobudovať základnú infraštruktúru ako cesty, kanalizácie, vodovody, dostupnosť internetu, a podobne. “Je napríklad zrejmé, že územie bez dokončenej fyzickej infraštruktúry nebude schopné absorbovať investície do inovácií v oblasti špičkových technológií,” upozornil.

    Účastníkom panelových diskusií na konferencii bol aj generálny riaditeľ DG REGIO Marc Lemaitre, ktorý na budúci týždeň v Bratislave prerokuje návrhy EK na novú eurofondovú legislatívu so slovenskými predstaviteľmi, avizoval odbor. S ním bude vicepremiér diskutovať aj o novej eurofondovej obálke. Aktuálne EK navrhuje pre SR 13,3 miliardy eur v bežných cenách, uzavrel odbor.

    - Reklama -