V nemeckej vláde bude dusno. Seehofer pracuje na návrhu, ktorý sa týka migrácie

    0
    Horst Seehofer (Autor: TASR)

    Téma zlučovania rodín a stanovenia hornej hranice na počet prijímaných utečencov bola kľúčovým bodom pri rokovaniach o koaličnej zmluve medzi CDU a SPD. Nakoniec dosiahli kompromis v podobe kvóty v počte tisíc ľudí mesačne. V dohode sa však nehovorí nič o tom, podľa akých kritérií by mali prichádzajúcich migrantov vyberať. Na podrobnejšom návrhu teraz pracuje ministerstvo vnútra na čele so šéfom bavorskej CSU Horstom Seehoferom.

    Od začiatku migračnej krízy azyl priznávali predovšetkým občanom Sýrie a Iraku a práve týchto národnostných skupín by sa malo najviac týkať aj zlučovanie rodín. Podľa denníka Die Welt hrozí, že sa koalícia v súvislosti s pripravovaným návrhom dostane do prvého vážneho konfliktu. Kresťanskí demokrati totiž od začiatku zastávajú názor, že zlučovanie rodín malo byť buď pozastavené na neurčitý čas, alebo dokonca úplne zrušené.

    Socialisti však naopak zlučovanie rodín presadzujú a nehodlajú od neho ustúpiť. Právo na zlúčenie rodiny získali len už spomínaní občania Sýrie a Iraku, ktorí sa stali terčom prenasledovania pre svoje politické či náboženské názory. „Toto špeciálne právo však bolo na začiatku roka 2016 pozastavené na dva roky a táto lehota sa skončila pred niekoľkými dňami. Od 18. marca by teda migranti z týchto krajín mali mať opäť právo pozvať si do Nemecka svojich príbuzných,“ píše denník.

    Koalícia sa rozhodla túto lehotu predĺžiť ešte do konca júla a to je práve termín, dokedy by malo dôjsť k zhode nad pripravovaným návrhom ministra vnútra Seehofera. „Podľa tohto návrhu by mali mať do budúcna prednosť tí príbuzní, ktorí žijú priamo v oblastiach, kde je vojnový konflikt. Teda už nie aj tí, ktorí žijú napríklad v utečeneckých táboroch a je o nich nejakým spôsobom postarané. Zároveň by mali úrady dôkladnejšie dohliadať na snahu prijatých rodinných príslušníkov sa integrovať.“

    Ministerstvo vnútra chystané sprísňujúce opatrenia zdôvodňuje obmedzenými kapacitami federálnych aj miestnych orgánov a vôbec celej spoločnosti. „Aj keď sa počet žiadostí o azyl v porovnaní s rokmi 2015 a 2016 znížil, vo februári 2018 získalo plnú sociálnu podporu približne 600 000 prišelcov v produktívnom veku. Ministerstvo tiež uviedlo, že aj napriek danému poklesu je miera migrácie stále vyššia ako v rokoch 1994 až 2014.“

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -