V nedeľu sa rozhodne o budúcnosti Európskej únie. Juncker, Schulz a spol. majú nervy v kýbli

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Po Brexite a amerických prezidentských voľbách môže dostať politický aj mediálny mainstream hneď dve k. o. v jediný deň. Najviac sa hovorí o prezidentských voľbách v Rakúsku, kde sa proti sebe postavia dvaja kandidáti s odlišným pohľadom na migračnú krízu aj fungovanie Európskej únie. Keby zvíťazil kandidát Slobodnej strany Rakúska Norbert Hofer, EÚ by utrpela po Brexite ďalší šok. Okrem iného by to znamenalo posilnenie V4, ku ktorej by sa Rakúsko po víťazstve Hofera veľmi pravdepodobne pridružilo.

    Mimo pozornosti médií, politikov aj verejnosti však trochu nespravodlivo zostáva talianske referendum, v ktorom sa talianski voliči už túto nedeľu vyjadria k ústavným zmenám navrhovaným premiérom Matteom Renzim a jeho vládou. Voliči by mali odpovedať na otázku, či schvaľujú zmeny, ktoré menia s cieľom reformovať politický a daňový systém taliansku ústavu. Zmeny síce otvorene podporuje aj Brusel, ale prieskumy nedávajú ich schváleniu veľa šancí na úspech.

    Renzi navyše referendum o ústavných zmenách poňal aj ako referendum o svojej vláde. Ak jeho návrhy voliči v nedeľňajšom referende neschvália, budú sa konať predčasné voľby, v ktorých môže zvíťaziť protestný subjekt televízneho komika Beppeho Grilla Hnutie piatich hviezd. Jeho ľavicové hnutie sa pritom jasne ohradzuje proti Európskej únii a samotný Grillo privítal s neskrývaným nadšením výsledok britského referenda, v ktorom voliči pred pol rokom rozhodli o odchode svojej krajiny z EÚ.

    Prieskumy v ostatných mesiacoch stavajú Hnutie piatich hviezd do pozície favorita. Keby referendum nedopadlo v prospech premiéra Renziho a protestné hnutie Grilla by dokázalo v predčasných voľbách zvíťaziť, mohlo by nasledovať vyhlásenie referenda o budúcnosti krajiny v Európskej únii. Hoci predseda Európskej komisie Juncker tento týždeň pred vyhlasovaním ďalších referend varoval, u Grilla a spol. by sa jeho výzva asi nestretla s pochopením.

    V otázke presadzovania ústavných zmien je navyše vládnuca Demokratická strana Renziho v podstate úplne sama. Proti akýmkoľvek zmenám, a teda zároveň aj proti Európskej únii, broja okrem Hnutia piatich hviezd aj ďalšie dve najsilnejšie strany: k EÚ značne kritická Forza Italia bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a ešte euroskeptickejšia Liga Severu, ktorá volá po vystúpení z Európskej únie už niekoľko rokov.

    Premiér Renzi svoje nádeje upiera k asi štyrom miliónom Talianov hlasujúcich v zahraničí a nerozhodnutým voličom, ktorých je približne 25 %. Ak uspeje u nich, môže ešte všetky temné predpovede zvrátiť vo svoj prospech. Tak či onak, nedeľné hlasovanie v Taliansku a Rakúsku spôsobuje Junckerovi, Schulzovi, Merkelovej a spol. značné vrásky na čele. A to aj napriek tomu, že potenciálny rakúsky prezident Hofer zatiaľ nepresadzuje vystúpenie Rakúska z EÚ, ale „len“ hlboké reformy a razantnú zmenu kurzu.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -