V minulosti opletačky so zákonom, dnes ho čaká stolička v parlamente. Kotleba sa môže dostať k citlivým materiálom

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Peter Števkov)

    Zvolení členovia ĽS NS, ktorí zasadnú v parlamente, sa dostanú aj k poslaneckej imunite či do parlamentných výborov, ktoré pracujú s citlivými informáciami. Za určitých okolností by sa mohli spolupodieľať aj na kontrole Slovenskej informačnej služby či Vojenského spravodajstva.

    Pri normálnych okolnostiach by sa Kotleba zrejme k utajovaným materiálom nedostal a neprešiel by previerkou. Bezpečnostný konzultant Peter Adamecký poukazuje na to, že líder ĽS NS by mal asi problém s časťou zákona o bezúhonnosti preverovanej osoby. Previerku údajne nemôže dostať osoba, ktorá je alebo bola členom či podporovateľom akejkoľvek organizácie, ktorá sa násilnými podvratnými alebo inými nezákonnými prostriedkami usiluje odstrániť demokratický spoločenský poriadok.

    Otázkou je aj, do ktorých výborov kotlebovcov posadia. Šéf Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku Marián Majer hovorí, že v týchto krokoch by sa malo postupovať obzvlášť opatrne. Kotlebovi kolegovia sa totiž môžu dostať aj do výborov na kontrolu SIS, Vojenského spravodajstva, NBÚ či do výboru pre obranu a bezpečnosť. „Je to akoby sa drogový díler oboznamoval, akými prostriedkami proti nemu bojuje protidrogová jednotka,“ prezradil Adamecký. O možných rizikách informoval denník SME.

    - Reklama -