V kauze Kaliňák, Počiatek a podvody s DPH padli prvé trestné oznámenia

    0
    Predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    Občianska konzervatívna strana (OKS) podala dnes na základe informácií týždenníka Trend trestné oznámenie vo veci podozrení z účasti vysokých predstaviteľov strany Smer-SD a vlády Roberta Fica v kauze daňových podvodov s DPH. Ako agentúru SITA informoval predseda strany Ondrej Dostál, oznámenie doručili na Generálnu prokuratúru SR a aj na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA). Článok týždenníka z 27. januára opisuje vyšetrovanie rozsiahlych daňových podvodov reťazca spoločností z východného Slovenska, ktorými štát prostredníctvom neoprávneného čerpania nadmerných odpočtov DPH prišiel najmenej o 75 miliónov eur. Týždenník Trend sa v článku opiera o informácie, ktoré údajne vyzerajú ako vyšetrovací spis. V týchto informáciách podľa týždenníka hlavný aktér podvodov Milan Ch. spomína prepojenia na vysokých predstaviteľov strany Smer-SD a vlád Roberta Fica.

    Ku kauze dnes vydalo stanovisko aj ministerstvo vnútra. Podľa stanoviska je článok v Trende postavený na výmysloch bez štipky reálneho podkladu a odvoláva sa len na slová človeka obvineného z daňových podvodov. Polícia sa podľa ministerstva kauzou okolo spoločnosti TTC začala zaujímať v roku 2009. Milana Ch. začala polícia stíhať v máji 2012 v súvislosti s podvodmi s nadmernými odpočtami DPH. Časopis si podľa ministerstva protirečí, keď tvrdí, že sa kauza nevyšetruje. “V celom prípade Milana CH. je 50 obvinených v 15 rôznych spisoch, v priebehu vlaňajška boli tri trestné veci ukončené návrhom na podanie obžaloby, ďalšie tri trestné konania sa ukončili vznesením obvinenia v rámci iného trestného spisu a jeden trestný spis bol spojený na spoločné konanie,” uvádza sa v stanovisku. Polícia, daňová kobra a Národná jednotka finančnej polície už od roku 2012 podľa ministerstva “idú po krku” firmám, ktoré si uplatňovali nadmerné odpočty DPH. Celkom už odhalili podvody za stovky miliónov eur a aj vďaka ich práci neboli zo štátneho rozpočtu vyplatené podvodníkom a „dépéháčkarskej“ mafii. Ich výsledkom je podľa rezortu vnútra aj stíhanie Milana Ch. a ďalších ľudí v tejto kauze.

    OKS zároveň dnes Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií zaslala podnet na začatie konania proti predsedovi vlády Robertovi Ficovi. V podnete upozorňujú, že jeho konaním v súvislosti so zasielaním oznámení o vratkách za plyn mohlo prísť k zneužitiu prostriedkov štátneho rozpočtu na volebnú kampaň strany Smer-SD a k porušeniu povinností a obmedzení, ktoré predsedovi vlády vyplývajú z ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Namietaného porušenia zákonom stanovených povinností a obmedzení sa podľa OKS Robert Fico mohol dopustiť tým, že vratky za plyn, ktoré budú podľa strany stáť štátny rozpočet približne 47 miliónov eur, využil v rámci konajúcej sa kampane svojej strany Smer-SD. Poštovné na listy za plynové vratky bude podľa OKS stáť ďalší približne jeden milión eur.

    Premiér Fico v stredu 27. januára osobne zaniesol na poštu prvé zásielky s vratkami za plyn a podľa OKS využil návštevu pošty na brífing a prezentáciu svojej aktivity. Preto strana navrhuje, aby výbor skonštatoval, že predseda vlády Robert Fico konal v rozpore s ústavným zákonom o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Preto navrhujú udeliť premiérovi pokutu v sume zodpovedajúcej dvanásťnásobku jeho mesačného platu.

    - Reklama -