V irackom hlavnom meste dopadli tri rakety. Jasná výzva z Washingtonu

    0
    Iracké bezpečnostné sily sledujú ako Iránom podporovaní príslušníci šiitských mobilizačných síl vchádzajú do tzv. Zelenej zóny, kde sa nachádza aj americké veľvyslanectvo v Bagdade 31. decembra 2019. (Autor: TASR)

    Jedna z rakiet podľa zdroja AFP zasiahla kaviareň situovanú v komplexe v čase večere. Iracké bezpečnostné zložky predtým o raketovom útoku informovali s tým, že si nevyžiadal žiadne obete.

    Podľa predchádzajúcich správ AFP z bagdadskej Zelenej zóny, v ktorej leží väčšina zahraničných veľvyslanectiev, bolo počuť hlasné dunenie.

    K incidentu došlo v nedeľu podvečer miestneho času po nedávnom raketovom útoku na americké ciele v Iraku, ktorý vykonal Irán ako odplatu za zabitie svojho generála.

    Iránske revolučné gardy vypálili 8. januára rakety na dve základne v irackých provinciách Anbár a Arbíl, kde sa nachádzajú príslušníci amerických a spojeneckých ozbrojených síl. Útok bol odvetou za zabitie iránskeho generálmajora Kásema Solejmáního z 3. januára, ktoré nariadil prezident USA Donald Trump.

    V čase raketového útoku z 8. januára bola väčšina zo zhruba 1500 amerických vojakov schovaná v bunkroch, keďže boli vopred varovaní.

     

    - Reklama -