V hlavnom meste Južného Sudánu sa bojuje. Zahynulo okolo 150 ľudí

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Do márnice v hlavnej štátnej nemocnici v Džube doviezli viac ako 90 mŕtvych tiel vojakov i civilistov, prevažne mužov. Celkovo bolo podľa lokálneho nezávislého rádia Tamazuj zabitých najmenej 146 ľudí.

    Boje medzi vojakmi juhosudánskej armády a bývalými povstalcami vypukli v piatok popoludní v blízkosti prezidentského paláca v Džube. Z oblasti sa ozývala streľba, výbuchy granátov a mínometná paľba a boje sa postupne rozšírili skoro po celom meste.

    Piatkové násilnosti vyvolali obavy z opätovného rozpútania občianskej vojny v Južnom Sudáne. Konflikt vypukol v decembri 2013 a odvtedy si vyžiadal už desaťtisíce životov, vyhnal z domovov vyše dva milióny ľudí a spôsobil akútny nedostatok potravín.

    V etnicky motivovanom konflikte proti sebe stáli jednotky verné prezidentovi Salvovi Kiirovi a povstalci vedení jeho rivalom Riekom Macharom. Obe znepriatelené strany už pred takmer rokom podpísali mierovú dohodu sprostredkovanú medzinárodnými vyjednávačmi.

    K relatívnemu upokojeniu situácie došlo však až v apríli, keď sa podarilo vytvoriť spoločnú vládu národnej jednoty. Atmosféra v krajine je stále napätá a nedá sa vylúčiť opätovný návrat násilia. Konflikt prakticky zruinoval juhosudánsku ekonomiku, takže oficiálne oslavy piateho výročia nezávislosti museli zrušiť pre nedostatok financií.

    - Reklama -