V europarlamente bola rozlúčka. V noci z piatka na sobotu sa ukončí 47-ročné členstvo Británie v EÚ

    0
    Poslanci europarlamentu sa držia za ruky a spievajú po hlasovaní o návrhu britského zákona o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie. (Autor: TASR)

    Zo 683 prítomných poslancov sa 13 zdržalo hlasovania.

    Dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva z Únie podlieha na základe článku 50 Zmluvy o EÚ schváleniu Európskym parlamentom, a to jednoduchou väčšinou.

    Hlasovaniu predchádzala rozprava, v ktorej okrem zástupcov politických skupín v EP vystúpili aj predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, predseda Európskej rady Charles Michel, podpredseda EK Maroš Šefčovič a hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier.

    Schválenie dohody o brexite znamená definitívne potvrdenie skutočnosti, že v noci z piatka na sobotu sa ukončí 47-ročné členstvo Británie v EÚ. Zákonodarný zbor EÚ príde o 73 britských europoslancov a počet jeho kresiel sa zníži zo súčasných 751 na 705.

    Von der Leyenová vo svojom vystúpení povedala, že Únia uvažuje o dohode o voľnom obchode s “nulovými colnými sadzbami a nulovými kvótami” a upozornila Londýn, že zvyšok EÚ nesmie byť vystavený nekalej hospodárskej súťaži. Brusel bude podľa jej slov “ostražitý” aj pokiaľ ide o realizáciu rozvodovej dohody na citlivej írsko-severoírskej hranici.

    „Žiadne partnerstvo nezabezpečí výhody plynúce z členstva v Európskej únii,” konštatovala šéfka eurokomisie.

    Britskí europoslanci ešte majú možnosť zúčastniť sa vo štvrtok na záverečnom januárovom zasadnutí EP, potom však musia definitívne uvoľniť svoje kancelárie.

    Britskí europoslanci a lídri politických skupín sa po hlasovaní v pléne EP odobrali do sály Yehudiho Menuhina na rozlúčkovú ceremóniu, v rámci ktorej šéfovia britských delegácií v jednotlivých politických frakciách, ako aj lídri poslaneckých klubov dostali možnosť prihovoriť sa svojim odchádzajúcim kolegom.


          

    - Reklama -