V dlhodobom rozpočte EÚ stále chýba 230 miliárd eur, tvrdí Sassoli

    0
    Taliansky europoslanec David Sassoli (63) zo skupiny Pokroková aliancia socialistov a demokratov (S&D) reaguje po tom, čo sa stal novým predsedom Európskeho parlamentu v Štrasburgu 3. júla 2019 (Autor: TASR)

    Uviedol to v utorok predseda Európskeho parlamentu David Sassoli po sérii stretnutí zameraných na dlhodobý rozpočet EÚ. K rokovaniam došlo vzhľadom na blížiaci sa termín mimoriadneho rozpočtového summitu EÚ, ktorý sa začne vo štvrtok poobede v Bruseli.

    “Momentálne nám chýba 230 miliárd eur,” uviedol Sassoli v správe pre médiá. Spresnil, že v utorok rokoval o tejto téme aj s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, ktorý vypracoval zatiaľ posledný návrh podoby sedemročného rozpočtu.

    Michel tento návrh predložil hlavám vlád a štátov 27-člennej Únie, ktorí sa budú na summite snažiť dosiahnuť kompromis, alebo sa dohodnú na ďalšom krízovom rozpočtovom vrcholnom stretnutí – pravdepodobne v polovici marca.

    “Potvrdil som jednomyseľné stanovisko parlamentu k návrhu, ktorý Michel predložil minulú sobotu. Stále sme ďaleko od prijateľného návrhu. Dúfame, že Európska rada príde s ambicióznejšou verziou, o ktorej budeme schopní začať rokovať,” vysvetlil Michel. Predseda EP pred týždňom (12. 2.) upozornil, že zákonodarný zbor nepodporí žiadnu dohodu o viacročnom finančnom rámci, ktorá obmedzí kľúčové programy v prospech občanov EÚ.

    Michelov návrh sedemročného rozpočtu je vo výške 1,094 bilióna eur, čiže 1,074 % HDP 27-člennej EÚ. Európska komisia (EK) navrhla ako prahovú hodnotu 1,114 % HDP EÚ (1,134 bilióna eur v stálych cenách z roku 2018), kým Európsky parlament má najambicióznejšie rozpočtové predstavy a žiada zaistiť financie vo výške 1,3 % HDP EÚ.

     

     

    - Reklama -