V ďalšej európskej krajine si lámu hlavu nad utečencami. V Dánsku vraj ide už do tuhého

    0
    Kresba v štýle maorského tetovania "moko". (Autor: Jan Rychetský)

    Nespokojnosť podľa prieskumu vykonaného televíznou stanicou TV2 panuje vo väčšine miest naprieč celým Dánskom. Autority sa sťažujú, že sa im nedostáva finančných prostriedkov, ktoré sú mestá a dediny v Dánsku nútené vynakladať na ubytovanie pre utečencov. Miestnym úradom tiež chýbajú peniaze určené na sociálne dávky a úhradu služieb poskytovaných pre tlmočníkov. „Máme skutočne vážne problémy s tým nájsť a zafinancovať ubytovanie pre všetkých utečencov, ktorí k nám prichádzajú. Štát nám v tomto smere pomáha naozaj nedostatočne,“ uviedla starostka mesta Helsingør Benedikte Kiærová.

    Podľa dánskych zákonov hradí centrálna vláda náklady určené na bývanie pre utečencov v súkromných rezidenciách do výšky 2100 dánskych korún a zvyšok financií potom musia zabezpečiť miestne úrady. Hoci v praxi ide asi len o tristo dolárov, aj táto suma predstavuje pre miestne rozpočty značné ťažkosti. Aj preto dánska vláda uvažuje o prijatí nového zákona, podľa ktorého by mohli byť prichádzajúcim migrantom zabavované cennosti, ktoré by tak pokryli náklady na ich ubytovanie. Návrh zákona pred viac ako desiatimi dňami predložilo ministerstvo pre integráciu. Nariadenie by sa týkalo žiadateľov o azyl a ďalších migrantov bez povolenia pobytu v krajine.

    Pokiaľ zákon schvália, úrady by údajne mohli zhabať iba osobný majetok „vyššej hodnoty“. Migranti by si tak mohli ponechať predmety, ako sú hodinky alebo mobilný telefón. Návrh ministerstva zožal predovšetkým zo strany „ľudskoprávnych“ aktivistov a neziskových organizácií značnú kritiku, hoci nepočíta s automatickým odnímaním všetkých nájdených cenností. Kritizujú ho aj niektorí akademici, ako napríklad Zachary Whyte, ktorý sa venuje azylovej problematike na univerzite v Kodani. „Návrh vlády mi príde krutý a malicherný. Bude vláda tiež zabavovať migrantom zlaté výplne po vzore nacistov za druhej svetovej vojny?“ pýtal sa Whyte ironicky.

    Ministerka pre integráciu Inger StØjberg však nemieni od svojho návrhu ustúpiť a všetku kritiku odmieta. „V mnohých médiách som zaznamenala značnú kritiku, ale novinári prehliadajú jednu zásadnú vec. Odoberanie cenností určených na úhradu bývania a ďalších nákladov sa netýka výhradne migrantov prichádzajúcich k nám z krajín Blízkeho východu alebo Afriky. Podobné opatrenia platia aj v prípade dánskych občanov. Ak majú príjemcovia podpory v nezamestnanosti cennosti v hodnote vyššej ako 10 000 dánskych korún, potom ich môžu úrady vyzvať, aby ich pred zaslaním podpory predali,“ napísala na svojom Facebooku StØjberg.Podrobné informácie prináša internetový server The Breitbart.

    - Reklama -