V centre pozornosti OSN musia byť ľudia, zhodli sa Lajčák s Trumpom. Diskutovali aj o KĽDR

    0
    Včerajšie stretnutie Trumpa s naším štátnikom (Autor: Facebook, Miroslav Lajčák)

    Podujatia, na ktorých sa doteraz zúčastnil, boli venované rôznym témam – od zmluvy pre zákaz jadrových zbraní, cez mediáciu a prevenciu konfliktov až po priemyselný rozvoj Afriky, prácu s mladými a globálny pakt pre životné prostredie. “Na úvod týždňa som spoločne s generálnym tajomníkom OSN zorganizoval podujatie na vyjadrenie solidarity s krajinami zasiahnutými hurikánom Irma, na ktorom sa zúčastnilo množstvo svetových lídrov, a napríklad aj herec Robert De Niro,” konštatoval.

    Počas uplynulého týždňa stretol Miroslav Lajčák lídrov z celého sveta. “Stretol som sa aj s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Obaja sme sa zhodli, že v centre pozornosti OSN musia byť ľudia. Prezidentovi som povedal, že pre OSN je kľúčová aktívna úloha a angažovanosť USA a jeho podpora bude zásadná v diskusii o reforme a zefektívnení organizácie. Stretnutie sa nieslo v pozitívnom tóne, čo je veľmi dôležité, keďže USA sú jedným z hlavných finančných donorov organizácie,” spresnil.

    Miroslav Lajčák TASR potvrdil, že počas stretnutia sa dotkli aj otázky Severnej Kórey. “Ako predseda Valného zhromaždenia vítam, že Bezpečnostná rada OSN zostáva zjednotená. Zdôraznil som význam dialógu a uviedol, že žiadna krajina nemôže ignorovať alebo odolať zjednotenému medzinárodnému spoločenstvu,” uzavrel.

    Napätie medzi USA a Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) sa v poslednom čase stupňuje. Víkendové vyjadrenia amerického prezidenta na adresu Severnej Kórey sú podľa ministra zahraničných vecí KĽDR Ri Jong-hoa jasným vyhlásením vojny. Severná Kórea si preto podľa šéfa svojej diplomacie – v súlade s Chartou OSN – vyhradzuje právo podniknúť opatrenia na vlastnú sebaobranu.

    Medzi ne podľa Ri Jong-hoa patrí aj “právo zostreliť americké strategické bombardéry, aj keby ešte neprekročili hranice vzdušného priestoru KĽDR”. Donald Trump cez víkend na Twitteri napísal, že severokórejský vodca Kim Čong-un ani jeho šéf diplomacie “už veľmi dlho nevydržia”. 

    Miroslav Lajčák ukončil posledný deň všeobecnej rozpravy 72. VZ OSN záverečnou rečou. Počas uplynulého týždňa v nej vystúpilo 193 členských štátov OSN a traja pozorovatelia. Prvý raz za posledných 11 rokov vo VZ vystúpili všetky členské štáty OSN.

    - Reklama -