V USA vyšla ukážka z knihy, ktorá má zničiť Edwarda Snowdena

    0

    „Žiadna z tých lží, ktoré Edward Snowden vyjavil potom, keď v roku 2013 ukradol obrovské množstvo dát z Národnej bezpečnostnej agentúry a cez Hongkong utiekol do Ruska, nie je taká provokatívna ako tvrdenie, že sa nikdy nechcel stať súčasťou špionážnych hier, ale snažil sa len poukázať na obrovské kvantum dát, ktoré zhromažďovala NSA,“ píše autor hneď na úvod. Klamal údajne aj o tom, že mal pôvodne namierené do Latinskej Ameriky, lenže vláda USA zablokovala jeho pas v čase, keď cestoval, čím ho v podstate zadržala v exile v Rusku. Podľa Epsteina nie je pravdivé ani toto tvrdenie. Snowdenov pas zablokovala americká vláda ešte v čase, keď sa zdržiaval v Hongkongu.

    Ruská spoločnosť Aeroflot dovolila Snowdenovi nasadnúť na palubu lietadla do Moskvy, hoci veľmi dobre vedela, že mu ide po krku americká vláda, píše Epstein. V Rusku navyše Snowdena vyprevádzala z lietadla špeciálna ozbrojená jednotka. To všetko nasvedčuje tomu, že analytik sa tešil podpore Moskvy. Cestu do Moskvy mal potom uhradiť zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange. Obamova administratíva obviňuje hackerov servera WikiLeaks zo spolupráce s Ruskom.

    Snowden vyzradil napríklad existenciu utajovaného bezpečnostného programu PRISM na sledovanie zahraničnej elektronickej komunikácie. Niekdajší analytik NSA sa síce hájil slovami, že poskytol novinárom len dokumenty svedčiace o tom, že agentúra nekonala v súlade so zákonom, lenže tajné vyšetrovanie stálej komisie pre spravodajské služby ukazuje, že v skutočnosti ukradol Pentagonu a NSA 1,5 milióna dokumentov. Snowden ohrozil nielen bezpečnosť amerických vojakov v zahraničí, ale aj úspešnosť boja s terorizmom. Komisia o tom informovala v správe publikovanej 22. decembra. Pritom treba vziať do úvahy, že mnoho skutočností môže zostať aj naďalej utajených, takže podľa autora zatiaľ vidíme len špičku ľadovca z operácie, ktorú Snowden spustil.

    V neprospech bývalého analytika hovorí jednak rozsah krádeže, ktorej sa dopustil, jednak dôležitosť materiálov, ktoré odcudzil. Do cudzích rúk sa dostali mnohé vojenské tajomstvá. Agentúra, ktorá fakticky existuje od roku 1952, chránila veľa tajomstiev vrátane tých, ktoré súviseli s informačnou vojnou v kybernetickom priestore medzi Moskvou a Washingtonom. Snowden síce tvrdil, že pred odletom do Moskvy citlivé materiály zničil a agentom ruskej tajnej služby nič neodovzdal, lenže z klamstva ho usvedčili niektorí ruskí predstavitelia, ktorí si pochvaľovali, čo sa od Snowdena dozvedeli.

    Celú ukážku si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -