V USA sa postavili proti solárnym panelom. Spôsobia nám rakovinu a vysajú všetku slnečnú energiu

    0
    Ilustračné foto: Farma solárnych panelov (Autor: SITA)
    Čítate správne. Američania z mestečka Woodland sa skutočne postavili na odpor proti výstavbe ďalších stoviek solárnych panelov, z ktorých mala neďaleko miestnej diaľnice vyrásť celá „farma“. Ľudia nedôverujú firme, ktorá má v poradí už 4 solárnu elektráreň v regióne postaviť, ale majú na to dôvody, ktoré pred vedeckou komisiou len tak ľahko neobstoja.

    Jeden lepší ako druhý…

    Jeden z 800 obyvateľov amerického Woodlandu na zasadnutí mestskej rady tvrdil, že „solárna farma vysaje všetku slnečnú energiu a obchodovanie v meste zanikne“. Učiteľka fyziky na dôchodku Jane Mannová pre portál Roanoke-Chowan News-Herald uviedla, že má obavy z výstavby, pretože podľa nej „rastliny okolo solárnych panelov nemajú dostatok svetla na fotosyntézu, čo im zabraňuje rásť“. 
     
    Nedostatok svetla pre rastliny však nebol jediný Mannovej dôvod, prečo odmieta výstavbu ďalšej  elektrárne, ktorá by sa pridala k tým, ktoré v oblasti už stoja. Pred zastupiteľstvom mesta Woodland uviedla, že v meste a jeho okolí je údajne vyšší výskyt úmrtí na rakovinu a nikto jej preto nenahovorí, že solárne panely nespôsobujú karcinogénne ochorenia. 
     
    VIDEO Výstavba fariem zo solárnych panelov v Severnej Karolíne 

    Obľúbené miesto developerov 

    Uvedené dôvody sa môžu zdať absurdné, ale pravdou je, že okolie Woodlandu je obľúbenou voľbou developerov na výstavbu solárnych elektrární, pretože v meste je transformačná stanica, ktorá umožňuje jednoducho napojiť panely na celonárodnú sieť elektrární. „Neexistujú žiadne negatívne dopady. Solárna farma je krásny príklad toho, ako sa dajú pozemky, ako sú tieto, využiť,“ tvrdí hovorca spoločnosti Strata Solar, ktorá chcela pri Woodlande stavať solárne panely.
     
    Napriek argumentom developerov aj ekologických organizácií mestská rada v americkom Woodlande rozhodla pomerom hlasov tri k jednému, že výstavbu solárnej elektrárne na svojich pozemkoch mesto nepodporí. To, že v okolí Woodlandu stoja už tri farmy zo solárnych panelov, nie je podľa expertov dôvod na to, aby miestni ľudia odmietali výstavbu ďalšej. 
     
    Z nedávneho klimatického summitu v Paríži vyplynulo, že bude potrebné okresať používanie fosílnych palív v záujme zastavenia klimatických zmien, čo znamená aj väčšie využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Tlak na výstavbu solárnych, veterných či vodných elektrární bude preto podľa odborníkov stále narastať. 
     
    - Reklama -