V USA potvrdili už vyše 300 000 nakazených a 8100 úmrtí

    0
    Na snímke žena s rúškom prechádza okolo nástennej maľby s nápisom Zostaňte doma, život je krásny (Autor: TASR)

     Podľa jej údajov v USA evidujú už najmenej 301.902 prípadov nákazy a 8175 úmrtí. Len v sobotu pribudlo 23.949 infikovaných a minimálne 1023 ľudí zomrelo na komplikácie spojené s ochorením COVID-19, ktoré vyvoláva nový koronavírus.

     Americký prezident Donald Trump na sobotňajšom brífingu v Bielom dome varoval, že najbližšie týždne budú pre USA zrejme najťažšie. “Žiaľ, dôjde k mnohým úmrtiam,” vyhlásil prezident.
     Zároveň zdôraznil, že život v Spojených štátoch sa musí čo najskôr vrátiť do bežných koľají.

    “Musíme našu krajinu opäť otvoriť,” uviedol Trump podľa agentúry DPA.  
     

    Približne 25 percent zo všetkých potvrdených prípadov nákazy koronavírusom vo svete je aktuálne v USA, vyplýva z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa.

    Ešte 10. marca pritom v Spojených štátoch evidovali len zhruba 1000 infekcií a 30 úmrtí. Trumpova administratíva v tejto súvislosti čelí kritike, že na šírenie nákazy dostatočne rýchlo nezareagovala, rovnako ako úrady niektorých amerických štátov.

    Najviac postihnutým je štát New York, odkiaľ pochádza zhruba tretina prípadov nákazy a 40 percent zo všetkých úmrtí evidovaných v USA. Miestne úrady vyzvali už asi 95 percent amerických občanov, aby sa zdržiavali vo svojich domovoch a pomohli tak spomaliť šírenie vírusu.


          

    - Reklama -