V Turecku písal kriticky o Islamskom štáte. Zastrelili ho

    0
    Naji Jerf, sýrsky aktivista a novinár (Autor: Twitter, Kafranbel English)

    Tridsaťosemročného otca dvoch detí zasiahli strelci dvoma ranami do hlavy po tom, čo ho oslovili neznámi muži sediaci v aute pred miestnou reštauráciou v meste Gaziantep, uvádza Telegraph výpoveď Jerfovych priateľov. Naji Jerf bol šéfredaktorom mesačníka, ktorý vydával z tureckého exilu.

    Kriticky v ňom informoval o zverstvách páchaných islamistami z tzv. Islamského štátu na území Sýrie. Dlhodobo spolupracoval so skupinou s názvom Rakku masakrujú potichu (RBBS), ktorá dokumentuje zločiny ISIS vo východosýrskom meste, ktoré je považované za baštu džihádistov. RBBS je skupina nezávislých novinárov, ktorí poukazujú na porušovanie ľudských práv v Rakke.

    Celý článok v angličtine TU.

    Jerf tiež nedávno natočil dokument, v ktorom sa snažil zachytiť situáciu v západosýrskom meste Halab. „Veríme, že jeho vraždu majú na svedomí islamisti z ISIS,“ vyjadril sa hovorca RBSS Abu Ibrahim al-Raqqawi. „Buď to urobili preto, lebo si mysleli, že Naji bol jedným z našich členov, alebo to urobili len preto, lebo vedeli, ako veľmi sme ho mali radi. Pre nás už teraz nie je nikde bezpečne,“ doplnil al-Raqqawi.

    Server tiež pripomína, že vraždy Sýrčanov kritických k ISIS nie sú v Turecku ojedinelé. V októbri napríklad zabili dvoch sýrskych opozičných aktivistov. K vraždám sa vtedy prihlásil ISIS. 

    - Reklama -