V Sýrii je horúco: Prímerie neprímerie, v hlavnom meste sa bojuje

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Paľba východne do Damasku je najzávažnejším prípadom porušenia prímeria, ktoré platí na väčšine územia krajiny od pondelka večera. Boje sa odohrávajú na predmestí Džúbar, kde sa sýrska armáda snaží zastaviť útok ozbrojených skupín, ktoré sa takto pokúšajú o prienik do Damasku. Boje na predmestí sú intenzívne a došlo aj k raketovej paľbe. Dve z rakiet dopadli aj do damaského Starého mesta, ktoré ovládajú vládne jednotky. Podľa agentúry DPA o tom informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

    SOHR okrem toho s odvolaním sa na svoje zdroje informovalo, že zásah raketou dostal dnes tiež kostol v západnej časti Aleppa, ktorú majú pod kontrolou vládne jednotky. Sýrska štátna televízia dnes informovala, že vládnym jednotkám sa podarilo zastaviť postup protivládnych povstalcov na východe regiónu Ghúta.

    Džúbar je súčasťou Ghúty, ktorej veľkú časť ovládajú povstalci, vrátane islamistických frakcií. Na ozbrojencov napojených na sieť al-Káida a pôsobiacich v oblasti Ghúty sa najnovšie prímerie nevzťahuje. Agentúra DPA dodala, že nákladné autá naložené humanitárnou pomocou pre civilistov v ťažko dostupných obkľúčených oblastiach naďalej čakajú na tureckej strane hranice so Sýriou na povolenie na vstup. Až doteraz sa prímerie, sprostredkované Spojenými štátmi a Ruskom, v Sýrii vo všeobecnosti dodržiavalo. Rusko z jeho porušovania obviňuje povstalcov, zatiaľ čo sýrska opozícia tvrdí, že dohodu o prímerí nerešpektujú ozbrojené sily verné prezidentovi Bašárovi Asadovi.

    - Reklama -