V Španielsku je veľké napätie, zhodujú sa ľudia z Barcelony i Madridu

    0
    Španielsky premiér Mariano Rajoy (Autor: SITA)

    Dvadsaťosemročná biologička Ester taktiež súhlasí s tým, že situácia v Španielsku je napätá. “Bude to boj medzi španielskou a katalánskou vládou, pričom všetci ľudia sa im budú prizerať a robiť si, čo len budú chcieť. Katalánsky parlament vyhlásil nezávislosť od Španielska, ale myslím si, že v priebehu pár hodín bude po všetkom. Neviem presne, čo bude španielska vláda robiť, ale nemala dovoliť, aby to zašlo až sem. Obávam sa dôsledkov tohto celého divadla,” konštatovala pre TASR iba niekoľko hodín po tom, čo katalánsky parlament prijal uznesenie o nezávislosti od Španielska.

    Univerzitný pedagóg Manuel (50) priznal, že sa v celom Španielsku už dlhšie o ničom inom nehovorí. Sám je proti tomu, aby sa Katalánsko odtrhlo od zvyšku krajiny, pretože si myslí, že ide o nelegálny krok, ktorý porušuje práva ostatných Španielov. “Jedna časť Španielska sa nemôže jednostranne odtrhnúť od zvyšku. Všetci tvoria jeden štát, aj keď sú odlišní. Na druhej strane, španielska vláda robí všetko zle, nie sú schopní zvládnuť situáciu, sú veľmi konzervatívni. Myslia na svoje a stranícke volebné záujmy. Nie sú schopní vyjednávať a vidieť veci aj z iného uhla pohľadu. Keď už dovolili ísť v Katalánsku k urnám, mali zabezpečiť pokojný priebeh bez násilia, nemuselo by to vyústiť do tejto situácie,” vysvetlil svoj názor Manuel.

    Ani nie 30-ročný Francesc z Barcelony má na celú situáciu opačný názor. Plne sa stotožňuje s krokom, ktorý v piatok urobil katalánsky parlament. “Tento krok bol veľmi ťažký, ale máme rovnako veľký potenciál a silných ľudí. Vytvoríme jednu silnú krajinu, Katalánsko, pre môjho starého otca, môjho otca a taktiež pre moje dieťa,” uviedol, pričom španielskych politikov obvinil z korupcie. “Katalánsko ich nechce a nepotrebuje,” zdôraznil. Zároveň si myslí, že finančné problémy bude mať skôr Španielsko a že Katalánsku pomôže silný priemysel, ktorým disponuje.

    Španielsky premiér Mariano Rajoy v piatok oznámil, že členovia katalánskej vlády budú zbavení funkcií a centrálne orgány prevezmú právomoci nad katalánskou administratívou. Taktiež uviedol, že rozpúšťa katalánsky parlament a 21. decembra sa budú v tomto regióne konať voľby.

    Rajoy to vyhlásil po mimoriadnom zasadnutí vlády v Madride, ktorá sa rozhodovala, aké opatrenia prijme po tom, ako katalánsky parlament schválil vyhlásenie nezávislosti. Uviedol i to, že španielska vláda požiada ústavný súd, aby uznesenie o nezávislosti Katalánska vyhlásil za neplatné.

    Po vyhlásení nezávislosti katalánskym parlamentom schválil v piatok Senát v Madride návrh na uplatnenie ústavného článku č. 155, na základe ktorého mohla španielska vláda odvolať katalánsky kabinet a zaviesť priamu kontrolu nad týmto regiónom.

    - Reklama -