V Somálsku prepadli hotel. Z hostí sú rukojemníci

    0
    Somálsky prezident Hassan Sheikh Mohamud (Autor: SITA)

    Vzatiu rukojemníkov predchádzal útok samovražedného atentátnika, ktorý pred vchodom do hotela Naasa-Hablood odpálil auto naložené výbušninou. Vzápätí do hotela prenikla skupina ozbrojených mužov, ktorí tam zrejme odpálili ďalšiu nálož a spustili paľbu. Časti hostí a zamestnancov sa podarilo ujsť bočnými a zadným vchodom.

    Útočníci potom zaujali pozície za múrmi poškodenými výbuchmi. Kryjú sa aj vrecami s pieskom. Ich ostreľovači sú i na streche, odkiaľ ďalší príslušníci komanda hádžu granáty. “Prestrelka pokračuje,” uviedol zdroj. Počet útočníkov, ani osôb, ktoré po útoku v hoteli uviazli, nie je známy. Kapitán polície Ali Ahmed podľa AP potvrdil, že na mieste zasahujú bezpečnostné zložky. Podľa policajných zdrojov si útok ozbrojeného komanda vyžiadal najmenej štyri obete na životoch, zrejme z radov civilistov. Očití svedkovia informovali, že sanitky do nemocníc odviezli 11 zranených. “Väčšina z nich utrpela zranenia v krížovej paľbe,” dodali.

     K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale islamistické milície aš-Šabáb, napojené na teroristickú sieť al-Káida, v uplynulom období podnikli viacero útokov podľa podobného scenára, pričom v Mogadiše sa zameriavajú najmä na reštaurácie a známe hotely. Hotel Naasa-Hablood veľmi často navštevujú politici a vplyvní podnikatelia. K dnešnému útoku došlo po viac ako troch týždňoch od atentátu v mogadišskom hoteli Ambassador, kde 1. júna prišlo o život desať ľudí.

    - Reklama -