V Smere zatiaľ zostávajú mimo reality diania. Bude stačiť len výmena Kaliňáka? Analytik Lintner reaguje na aktuálne udalosti

    0
    Ľubomír Lintner, publicista, komentátor (Autor: Archív PL)

    Podľa Lintnera to ukázali aj postoje podpredsedu vlády a podpredsedu Smeru Petra Pelleginiho, ktoré zazneli v rozhlasovej relácii RTVS Sobotné dialógy. „V tradičnej politickej prekáračke s Veronikou Remišovou (OĽaNO) podľa analytika ani slovom nenaznačil uvedomenie si širšej politickej zodpovednosti vlastnej strany za stav tohto štátu.

    „Za podhubie politiky s existujúcou pavučinou, ktorej jediným cieľom je odsávať zo spoločného mešca v prospech úzkej skupiny politicky spriaznených ľudí. Od momentu objavenia sa obchodných aktivít podnikateľa Ladislava Bašternáka s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, dostali označenie náš človek,“ približuje.

    Hlava Kaliňáka na spadnutie

    Ešte pred 14 dňami bolo Slovensko proeurópskym ostrovom pokoja a stability a Smer by mal mať priestor, aby sa so svojimi koaličnými partnermi pokúsil udržať stabilitu prostredníctvom súčasnej vládnej koalície, cituje analytik jednu zo záverečných viet Pellegriniho v relácii. Pričom podľa podpredsedu vlády „stabilita krajiny musí byť nadradená personálnym záujmom“:

    Jeho slová podľa Lintnera naznačili, že Smer-SD sa chystá ponúknuť svojím vládnym partnerom, teda najmä strane Most-Híd, lebo jej líder Béla Bugár, na rozdiel od Andreja Danka, tú požiadavku aj nahlas vyslovil, hlavu ministra Kaliňáka.

    „Počas celej relácie ani v jednej vete Pellegriniho nezaznelo, že v danej situácii by prevzatie politickej zodpovednosti malo mať už personálne väčší rozsah. Ak aj podpredseda vlády hovorí o stabilite krajiny, má na mysli udržanie stability systému, proti ktorému vyšli ľudia do ulíc protestovať cez symboliku vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Tá symbolika sa skrýva v tom, že Ján Kuciak sa svojou novinárskou prácou snažil odhaľovať jednotlivé vetvy spomínanej pavučiny,“ komentuje mediálny analytik.

    Nie vedúca úloha strany, ale peňazí

    Keďže to plné bratislavské Námestie SNP Lintnerovi výrazne pripomenulo dni Novembra 1989, píše, že to prirodzene vyvolalo aj spomienky na jasot ľudí, keď sa rozhodlo o zrušení článku 4 socialistickej Ústavy o vedúcej úlohe komunistickej strany. Nové ponovembrové politické elity však veľmi rýchlo ovládla vedúca úloha inej dimenzie – peňazí. A podivný variant morálky zdeformovanej totalitou, keď idea všetko je všetkých potlačila prvok zodpovednosti vo vlastnom konaní, dostal šancu na zneužívanie moci.

    Šéf rezortu vnútra Kaliňák je toho, ako uvádza analytik, školským výtvorom. „Osoba, ktorá je už desať rokov v pozícii ministra viac obchodníkom ako verejným činiteľom. Mocní tejto krajiny sa pre vlastný prospech nechali vtiahnuť do osídiel záujmov niekoľkých oligarchov a viac sa sústredili na vytváranie systému čoraz viac poprepletanej pavučiny, ktorej jediným cieľom je odsávanie verejných peňazí, ku ktorým, nanešťastie, ešte pribudli aj eurofondy.“

     

    Návrat dôvery v štát

    Lintner hovorí, že dnes sa ponúka aj variant predčasných volieb. Priznáva však, že technicky k ním nebude vôbec jednoduché dospieť, keď v koalícii tá myšlienka ani náznakom zatiaľ nezaznela. Politici opozície by nemali „piť na kožu medveďa“, keď sa môže stať, že napriek výhradám voči vláde Smer-SD, bude mať táto strana o pol roka najvyššie číslo v percentách a znovu jej lídri budú za každú cenu „lámať“ ostatných na získanie podpory pre vládnutie.

    Lídri opozície by si podľa jeho slov mali uvedomiť, že v ich spektre voličov, „majú mnohí dilemu nad Sulíkom, iní nad Matovičom, ďalší nad Kollárom, niektorí mávajú rukou aj na Spolu s najracionálnejším politikom súčasnosti Beblavým, je tu skupina ľudí, ktorá dúfa v návrat KDH s Hlinom a iní zasa veria, že sa do parlamentu presadia Štefunkovi Progresívci. A nezabúdajme – je tu stále Kotlebova ĽSNS.“

    Takže naozaj všetci s chladnou hlavou by si mali uvedomiť, že či najvyššiu dávku racionality nemá myšlienka vlády, ktorá by vznikla na základe všeobecnej politickej dohody a jej mandát by bol do marcových volieb 2020, komentuje Lintner. Bugár by mal podľa jeho slov v týchto hodinách myslieť najmä na to, že z pohľadu atmosféry vo verejnosti je najhorším variantom pokračovanie tejto vlády len s výmenou Kaliňáka.

    Základom uvažovania politikov, ako ďalej, by mala byť snaha o návrat dôvery v štát. „A hoci Pellegrini v diskusnej relácii sklamal svojou slepotou k vyvodeniu zodpovednosti voči vlastnej strane, na konci predsa len vyslovil slová, s ktorými sa dalo súhlasiť, keď povedal, že stabilita krajiny musí byť nadradená personálnym záujmom.“ Otázkou podľa Lintnera pre najbližšie hodiny bude, či si to najmä politici koalície, ale v určitej miere to platí aj pre opozíciu, budú schopní uvedomiť.

    - Reklama -