V Slovinsku vztýčili drevenú sochu Trumpa, upozorňuje na populizmus

    0
    Drevená podobizeň Donalda Trumpa v Slovinsku, 30. augusta 2019 (Autor: TASR)

    Socha má zaťatú päsť na pravej ruke, ktorú má zdvihnutú tak, že pripomína Sochu slobody. Vďaka mechanizmu v tvárovej časti sa jej dajú otvoriť ústa, v ktorých sa skrývajú špicaté zuby. 

    Výraz drevenej tváre sa tak “z veľmi priateľského”, aký má cez týždeň, zmení na “skutočne desivý” cez víkend, uviedol pre agentúru AFP architekt Tomaz Schlegl, autor tohto monumentu. Ako informuje stanica BBC upozorniť ním chcel na pokrytectvo populizmu. “Ako všetci populisti, socha má dve tváre,” povedal.

    Drevená socha stojí na súkromnom pozemku, kde má povolené ostať len do 31 októbra. V dedine vyvoláva zmiešané reakcie, pričom niektorí z nespokojných obyvateľov by ju po zmienenom termíne chceli spáliť.

    V Slovinsku sa narodila americká prvá dáma Melania Trumpová. V meste Sevnica, kde vyrastala, jej ešte v máji taktiež postavili drevenú sochu. Aj toto dielo vyvolalo sporné reakcie, uvádza BBC. Niektorí z miestnych obyvateľov ho totiž označili za škandalózne a tvrdili, že socha viac pripomína Šmolinku, kreslenú postavičku z detského seriálu Šmolkovia, než americkú prvú dámu.

     

    - Reklama -