V Rusku je to s dodržiavaním ľudských práv zlé, varuje medzinárodná organizácia. Čo s tým urobí Trump?

    0
    Vlajka Ruska (Autor: Hans Štembera)

    Štyridsiaty piaty prezident USA Donald Trump sa v predvolebnej kampani netajil obdivom k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Keď bolo jasné, že sa Trump skutočne nasťahuje do Bieleho domu, v Moskve sa oslavovalo. V uliciach ruskej metropoly sa vraj objavili aj ľudia, ktorí spokojne mávali vlajkou Spojených štátov.

    Tanya Lokshinová k tomu však poznamenáva, že to ešte nevypovedá veľa o tom, ako sa budú rusko-americké vzťahy vyvíjať v ďalších rokoch. „Nie je jasné, čo bude dynamika vzťahu Trumpa a Putina znamenať pre dodržiavanie ľudských práv v Rusku alebo pre dodržiavanie ľudských práv v zahraničí z ruskej strany. V ostatných rokoch sme v Rusku zaznamenali ohromujúci pokles ochoty dodržiavať základné slobody. Zásahy Kremľa proti občianskej spoločnosti, médiám a internetu sa z nepríjemných zmenili ešte na horšie a je absolútne otrasné, ako vláda aj naďalej posilňuje tlak voči svojim kritikom,“ zhrnula autorka domácu situáciu.

    Ostrá kritika Západu by podľa dámy zrejme nemohla zastaviť kremeľskú politiku v oblasti dodržiavania či skôr nedodržiavania ľudských práv, ale mohla by túto politiku aspoň pribrzdiť. Tanya Lokshinová si preto v závere kladie otázku, čo bude ďalej.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -