V Rusku chystajú Národnú gardu. Putinova osobná armáda, bije na poplach opozícia

    0
    Prezident Ruskej federácie Vladimír Putin (Autor: SITA)

    Zákon určuje práva a povinnosti Národnej gardy, jej štruktúru a princípy, podľa ktorých sa riadi jej práca. Definuje aj jej vedenie a financovanie.

    Podľa dokumentu predloženého poslancom Štátnej dumy má Národná garda spolu s políciou právo ochraňovať všeobecný poriadok a zaisťovať všeobecnú bezpečnosť. Vojská gardy sa budú môcť zúčastniť v boji proti terorizmu a extrémizmu a zaistiť právny režim kontrateroristickej operácie.

    Národná garda bude spadať priamo pod prezidenta Ruskej federácie a veliť jej bude generál. Podľa dokumentu budú mať jej zamestnanci právo takzvanej špeciálnej vynucovacej praktiky – zadržiavanie osôb, prenikanie do obytných priestorov, na pozemky a do ďalších objektov. Členovia gardy ďalej môžu podľa dokumentu využívať silu a zbrane bez predošlého varovania, a to za predpokladu, že dôjde k možnej ujme na zdraví akéhokoľvek občana alebo samotného vojaka.

    Vojská budú k dispozícií ešte za jedného predpokladu – keď ich na splnenie úlohy vyzve priamo prezident Ruskej federácie, ktorý ju zadá v rámci platnej ruskej legislatívy. Práve tento fakt desí mnohých odporcov nápadu na vytvorenie podobného zboru.

    Poslanec Štátnej dumy a bývalý predseda jej bezpečnostného výboru Gennady Gudkov zase upozorňuje na to, že návrh zákona presne neosvetľuje štatút tejto novej represívnej štruktúry, a zdôrazňuje nejasnosť: „Na prvej strane návrhu sa hovorí o ,štátnej ozbrojenej organizácii‘, ale ďalej v texte sa už vyskytuje len pojem ,orgán exekutívnej moci‘. Vzniká teda ďalšia štruktúra, ktorá bude mať rovnaké či podobné úlohy ako tajná služba FSB a zložky ministerstva vnútra.“

    „Národná garda bude predstavovať národnú ochranu vládnych záujmov. Bude to samostatný, právo vymáhajúci orgán, ktorý bude pod priamym vedením prezidenta Ruskej federácie,“ objasnila charakter nového zboru vedúca bezpečnostnej komisie Irina Yarovayová.

    Návrh na vytvorenie Národnej gardy otvorene podporil aj kontroverzný politik a líder LDPR Vladimir Zhirinovsky, ktorý vyhlásil, že „keby už vo februári 1917 existovali také mocné štruktúry vládnej obrany, nedošlo by k žiadnej Februárovej ani Októbrovej revolúcii a vôbec by neboli žiadne problémy“.

    - Reklama -