V Rumunsku sa demonštrovalo proti korupcii vo vláde. Polícia rozháňala dav slzotvorným plynom

    0
    Protivládny protest v Bukurešti (Autor: TASR)

    Bukurešťou v piatok otriasli nepokoje. Tisíce ľudí vyšli do ulíc, aby dali vláde sociálnych demokratov najavo, že toho majú plné zuby. Majú plné zuby toho, že vláda nebojuje s korupciou. Naopak ešte oslabuje justíciu, aby korupcia mohla veselo kvitnúť. Aspoň tak to vidia ľudia v uliciach v jednej z najchudobnejších krajín EÚ. Na dovŕšenie všetkého ľudia za svoju prácu nedostávajú veľmi vysoké platy, čo len priživuje ich frustráciu.

    Proti demonštrantom zakročila polícia. Keď protestujúci nereagovali na výzvy, aby sa rozišli, policajti proti nim nasadili slzotvorný plyn a delá. Niektorí demonštranti na strážcov zákona hádzali dlažbové kocky a fľaše, ale väčšina protestujúcich sa správala nenásilne. Keď sa proti nim polícia chystala použiť vodné delá, zdvihli demonštranti ruky, aby ukázali, že sú neozbrojení.

    Podľa lekárov muselo ich pomoc využiť viac ako štyristo ľudí. Rumunský prezident Klaus Iohannis počínanie polície odsúdil. „Jednoznačne odsudzujem zákrok polície proti demonštrantom. Polícia použila proti demonštrantom značne neprimerané prostriedky,“ napísal prezident na sociálnej sieti Facebook.

    Zdroj: Facebook / Klaus Iohannis

    Ďalšie tisíce ľudí protestovali aj v ostatných rumunských mestách. Protestujúci držali vlajky Rumunska aj Európskej únie a volali po páde ľavicovej vlády.

    Agentúra Reuters v tejto súvislosti pripomenula, že v zahraničí pracuje tri až päť miliónov Rumunov, ktorí svoju krajinu opustili, lebo mali pocit, že sa v ich vlasti nedá nič zmeniť k lepšiemu, a chceli svojim deťom dopriať lepší život, ako mali sami. Rumuni často pracujú v Taliansku aj v iných krajinách EÚ.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -