V Reggio Emilia vyniesli rozsudky v megaprocese s členmi ‘Ndranghety

    0
    Boss Kalábrijskej mafie 'Ndrangheta. Foto: TASR

    Súd odsúdil 129 obžalovaných, 19 spod žaloby oslobodil a ďalších štyroch oslobodil pre premlčanie ich trestných činov.

    Na lavici obžalovaných z hrdelných zločinov, prania špinavých peňazí, vydierania, korupcie, predaja hlasov v komunálnych voľbách a členstva v kalábrijskej mafii 'Ndrangheta, ktorá je už desaťročia aktívna aj na hospodársky prosperujúcom severe Talianska, sa ocitli podnikatelia, politici, úradníci, remeselníci či novinári. Bol však medzi nimi aj jeden z talianskych svetových šampiónov vo futbale Vincenzo Iaquinta, ktorého súd odsúdil napriek jeho popieraniu akejkoľvek viny za ilegálne prechovávanie zbrane a podporu mafie na dva roky väzenia.

    Informácie priniesli talianske internetové spravodajské servery, ako aj rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF

    laquintov otec Giuseppe dostal za členstvo v mafiánskej organizácii 19 rokov väzenia. Slávny taliansky futbalový internacionál-útočník, ktorý figuroval v kádri svetových šampiónov z roku 2006, sa len nedávno nechal počuť, že osobne ani nevie, čo vlastne je 'Ndrangheta.

    Kalábrijská mafia, ktorá sa inak venuje najmä ilegálnemu obchodovaniu s drogami a zbraňami, zarobila údajne predovšetkým po zemetraseniach z roku 2012 miliardy eur vďaka podielu na obnove severu Talianska. Podľa znalcov pomerov by infiltrácii mafiánov do stavebníctva mohla zabrániť iba lepšia kontrola zo strany regionálnych vlád.

     

    - Reklama -