V Rakúsku sa vo veľkom kšeftuje so zdravotníckym materiálom

    0
    (Autor: TASR)

    Podľa člena vedenia salzburskej Univerzitnej kliniky Jürgena Koehlera sa zatiaľ nepodarilo zistiť, či si dezinfekčné prostriedky a rúška berú domov a ďalej predávajú pacienti alebo zamestnanci.

    „Museli by sme preverovať každého predávajúceho a pýtať sa, kto za tým je. To sme doteraz neurobili, pretože máme k našim zamestnancom určitú základnú dôveru,” povedal s tým, že pri súčasnej potrebe tohto materiálu by nebolo na mieste “dopátravať sa po jednotlivých fľašiach”, hoci ide o “povážlivú situáciu”.

    Podľa ORF nemocnice sprísnili pravidlá používania ochranných masiek pri operáciách, čo súvisí predovšetkým s tým, že takéto pomôcky sú vyrábané v Číne a v súčasnosti sú ťažko dostupné.

    Salzburským zdravotníkom má pomôcť armáda, ktorá poskytne zo svojich zásob 120.000 operačných masiek.

    Rakúska Všeobecná úrazová poisťovňa (AUVA) zároveň začala v piatok prvýkrát s rušením operačných termínov v prípadoch, ktoré nie sú naliehavé.

    Problémy rakúskym zdravotníkom spôsobuje aj postup Nemecka, ktoré v súvislosti so šírením nového koronavírusu zakázalo vývoz zdravotníckych pomôcok, ako sú ochranné odevy.

    Dopyt po dezinfekčných prostriedkoch a rúškach v Rakúsku od vypuknutia koronavírusovej epidémie prudko stúpa.

    Ľudia pritom tieto výrobky čoraz častejšie nenachádzajú v drogériách či lekárňach a hľadajú ich preto na internete, kde sa stávajú obeťami podvodníkov a šmelinárov.

    Výrobky sú na internetových burzách ponúkané aj za troj- až štvornásobok bežnej ceny, upozorňuje ORF.

    Podľa údajov tlačovej agentúry APA Rakúsko zaznamenalo do piatku 56 potvrdených prípadov nakazenia novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobujúce respiračné ochorenie COVID-19, a to prevažne v hlavnom meste Viedeň a spolkovej krajine Dolné Rakúsko.

    - Reklama -