V Prievidzi budú mať ulicu pomenovanú podľa bývalého nacistu, odbojári sú pobúrení

    0

    Max Brose bol od roku 1933 členom nacistickej strany NSDAP a ľudia v Prievidzi sú preto pobúrení z krokov vedenia mesta. Premenovať ulicu podľa Broseho je podľa viacerých nehorázne. „Je to tragédia. Takéto premenovania ulíc boli v deväťdesiatych rokoch, ale vtedy sme komisii mohli povedať náš názor. Teraz som o tom vôbec nevedela. Napíšeme list primátorke a budeme žiadať vysvetlenie,“ uviedla pre portál Pluska.sk Soňa Pinková, tajomníčka Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Prievidzi.

    Ak sa potvrdí, že Max Brose bol nacista, bude zväz protifašistických bojovníkov žiadať zrušenie premenovania ulice. Radnica však premenovala ulicu na žiadosť investora, ktorý bude v Prievidzi od 1. októbra stavať fabriku a výslovne v zmluve žiadal, aby sa ulica volala podľa zakladateľa firmy. „Názvoslovná komisia, ktorá dáva stanoviská k premenovávaniu a k novým názvom ulíc, nám túto zmenu odporučila. O tom, že Max Brose je bývalý nacista, som nemal ani tušenie,“ uviedol mestský poslanec Michal Dobiáš.

    Proti sú aj samotní obyvatelia Prievidze. „Nie je správne, aby na Slovensku bola pomenovaná ulica po niekom s takouto minulosťou. Poslanci by mali svoje rozhodnutie prehodnotiť,“ povedal portálu Pluska.sk 40-ročný Prievidzan Vladimír. „Prečo nenechať na Slovensku slovenské názvy ulíc? Pokojne mohla zostať Západnou ulicou. Alebo ju mali premenovať na Priemyselnú či Letiskovú, aby bola príznačná tomu, kde sa nachádza. Aj keď nový názov súvisí s nemeckou firmou, ktovie, koľko rokov tu vydrží. Čo bude s názvom ulice potom?“ pýta sa 38-ročná Zuzana.

    - Reklama -